4 начина за по-бързо покълване на семена


4 начина за по-бързо покълване на семена
Снимка: iStock

Ако искате да сте експерт в отглеждането на растения и да спестите време, опитайте тези различни начини за предварително покълване на семена.

1. Използване на мокра хартиена кърпа

При този метод просто трябва да намокрите добре хартиена кърпа с вода. След това поставете семената на равномерно разстояние върху едната половина на хартиената кърпа и сгънете другата половина на хартиената кърпа върху семената, за да ги покриете. Семената от боб, грах и маруля са идеални за предварително покълване чрез този метод, тъй като влажната среда насърчава бързото им покълване.

Изчакайте няколко дни до седмица, за да видите как семената покълват.

Вижте още: Засадете тези 5 семена и ще се радвате на реколта само след месец

2. Чрез накисване във вода

Тази техника е много проста. Всичко, което трябва да направите, е да вземете съд с вода и семена по ваш избор за предварително покълване. В случай, че семената са с твърдо покритие, трябва да сте сигурни, че са накиснати за 24 часа.

След накисване ще видите мънички израстъци, което показва, че са готови. Използвайте този метод за предварително покълване на семена като слънчоглед.

3. Скарификация

Това е метод за предварително покълване на семена чрез просто нарязване на малка част от външната обвивка на семето, така че водата да може да влезе и семето да покълне бързо. Тази техника е най-добра, когато става въпрос за семена с твърдо и грубо покритие като ипомея и лунни цветя, които е трудно да покълнат предварително само чрез накисване във вода.

След като приключите със скарификацията, просто накиснете семената във вода за 24 часа. Уверете се, че не режете твърде дълбоко в ендосперма.

Вижте още: Как да размножавате рози от резници

4. Метод за накисване с оцет

Методът на накисване с оцет е отличен подход за предварително покълване на семената, тъй като използва киселинните свойства на оцета, особено на ябълковия оцет, за омекотяване на обвивките на семената и подобряване на покълването. Използвайте този метод върху семена от чушки и бамя, за да подобрите проникването на вода.

Смесете една част оцет с четири части вода, за да създадете разреден разтвор и потопете семената за една нощ. Това ще позволи на оцета да разруши всички защитни бариери, възпрепятстващи абсорбцията на вода и да предизвика предварително поникване.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама