5 домашни растения, които ще ароматизират дома ви


5 домашни растения, които ще ароматизират дома ви
Снимка: iStock/Guliver

Всеки иска домът му да мирише хубаво, но използването на освежители за въздух не е най-добрата идея, тъй като химикалите в тях са вредни за здравето, особено ако имате белодробни проблеми, а и излизат скъпо. Това обаче не означава, че не можете да промените миризмата у дома – всъщност, това е едно от многото неща, с които стайните растения могат да ви помогнат.

НЕЩАТА У ДОМА, КОИТО ИЗГЛЕЖДАТ БАБЕШКИ

Хоя

Наричано още восъчно или порцеланово цвете, Hoya carnosa може да се похвали с приятна, сладка миризма. Според много хора хоята ухае на шоколад или ванилия, а миризмата на Hoya kentiana напомня на масло. Още по-хубавото е, че растението е подходящо дори за начинаещи. Почвата трябва да е влажна, а листата да не са изложени на пряка слънчева светлина.

Здравец

Вечно зеленото растение излъчва разкошна цитрусова миризма, особено когато го докоснете. Здравецът се гледа лесно, идеален е за тераса и балкон и е дългогодишен. Единственото, от което се нуждае, е много слънчева светлина и влажна почва.Мушкатото също е от семейството на гераниума и неговите аромати варират спрямо сорта и цвета.

Жасмин

В допълнение към красивите си бели цветя, това растение има и прекрасен сладникав аромат, който е особено забележим през нощта. Жасминът расте по-бързо, когато е изложен на слънчева светлина, така че през лятото го оставяйте на отворен прозорец с южно изложение.

Кубински риган

Кубинският риган, който понякога се нарича и мексиканска мента, всъщност не е нито риган, нито мента. Това е прекрасно растение с кадифени листа, на което можете да се насладите не само заради приятния му ментов аромат, но и да го използвате като подправка. Кубинският риган расте най-добре на слънце и имате нужда от поливане веднъж седмично.

Гардения

Гарденията е едно от най-ароматните растения с отчетлив цветен аромат и има заслужено място в сърцата на много градинари. Тя има лъскави зелени листа, но изисква малко повече грижи - умерена влажност, доста ниски температури и много светлина.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама