5 хитри начина за отпушване на канал


5 хитри начина за отпушване на канал
Снимка: iStock

Какъвто и сифон да сложите в кухнята или в банята, няма как в един момент да не се запуши. В кухненската мивка слагаме чиниите след хранене и дори и да са добре почистени от хранителни отпадъци, все по нещо остава и се натрупва в канала. В банята пък обикновено запушването е провокирано от падащите косми. Каквато и да е причината за този проблем, не е нужно да прибягвате веднага до химикали и агресивни агенти. Винаги можете да се възползвате от невероятните свойства на някои от домашните средства, които винаги са в кухнята.

Оцет и сода

1 чаша хлебна сода се изсипва в канала. Залива се с 1 чаша оцет. След като започне да кипи, се изчаква 15 минути. Пуснете водата със силна струя, за да се отстрани мръсотията, която оцетът и содата са разтворили вече.

Препарат за чинии с вряла вода

Оставете 2 литра вода да заври. Сложете в нея няколко супени лъжици препарат за миене на съдове. Разбъркайте добре. Сместа излейте в канала, докато е още гореща. След малко отмийте боклука със студена вода.

ВЕЩИТЕ, КОИТО НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛИТЕ ОТ СПАЛНЯТА СИ

Сол и хлебна сода

1/2 чаша сода се смесва с 1/2 чаша сол. Готовата смес се изсипва в  канала. Изчаква се минимум 30 минути. Отгоре се залива с гореща вода. След това продължавате да наливате хладка вода, за да се отмие боклукът.

Сода каустик

Ако имате в наличност сода каустик, с нея ще свършите работата най-качествено. Следвайте стриктно указанията за разтваряне на препарата, посочени върху опаковката. Използвайте лъжица, за да разбъркате добре. Постепенно сместа ще започне да загрява. Сега е моментът да я излеете в канала. Оставете да действа поне 30 минути. Използвайте гореща вода, за да отстраните боклуците от канала. 

Отворете канала

Механичното почистване се прилага най-накрая, когато вече е ясно, че препаратите са безсилни. Трябва да отворите канала от капака, който служи за почистване на боклуците, попаднали в него. Използвайте тел, за да можете да издърпате всичко, което пречи на свободното преминаване на водата през тръбата. Твърде е възможно точно множество отпадни частици да пречат на правилното функциониране на канала. След като се справите с наслагванията, запушете отвора на тръбата отново и използвайте избран от вас метод за почистване с препарат. Така каналът ще се изчисти напълно и в дълбочина, ако има някакви остатъци. Не се задоволявайте единствено с механичното почистване, тъй като има голяма вероятност да има тапа и някъде навътре в тръбата и това да не може да се види.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама