6 домакински навика, които вредят на дома ви


6 домакински навика, които вредят на дома ви
Снимка: iStock/Guliver

Почти всички знаят, че оставянето на дрехи в пералнята не е добра идея и е по-добре да миете мръсните съдове веднага. Въпреки това, понякога дори най-опитните домакини могат да допускат грешки, почиствайки и подреждайки. Има цял куп добре познати съвети, които може да изглеждат правилни, но в действителност изобщо не са. Ето кои са битовите навици, от които да се отървете още днес!

1. Чистене с метла

За много от нас почистването на пода с метла е бърз метод, който улеснява ежедневието ни. Но това упражнение трудно може да се нарече ефективно. Този тип почистване не премахва дори 1/10 от мръсотията. Напротив, праховите частици се издигат във въздуха и се утаяват върху мебелите и вещите. По-добре пускайте прахосмукачка 2 пъти седмично, отколкото да метете всеки ден.

2. Използване на пластмасова дъска за рязане

Има мит, че пластмасовите дъски за рязане са по-хигиенични от дървените, но това не е напълно вярно. Въпреки факта, че дървесината е порест материал и наистина абсорбира бактериите, това не означава, че те се размножават и виреят добре в тази среда. В същото време пластмасовите дъски за рязане са безопасни до момента, в който не видите първите драскотини по тях. Синтетичният материал служи като отлично място за размножаване на бактерии и дори цялостната дезинфекция не помага.

5 ЕВТИНИ ТРИКА ЗА ПО-ОРГАНИЗИРАН ДОМ

3. Измиване на дъската за рязане с веро

Верото ефективно премахва остатъците от храна от дъските за рязане. Но драскотините задържат и микроскопични остатъци от храна, които са невидими за окото. След като попият сапунения разтвор, те ще могат да се прехвърлят към всяка друга храна, която ще бъде нарязана на тази дъска. По-добре е да дезинфекцирате дъските с помощта на водороден пероксид.

4. Изливане на старо кафе и вода от сварена паста в мивката

Старото кафе, излято в мивката, често причинява блокиране на канализацията. Същото се случва и с водата, която е останала след варене на тестени изделия или ориз. Лепливата течност бързо се утаява по вътрешните стени на тръбите, но се разтваря доста бавно, което увеличава риска от запушване на канала.

5. Оправяне на леглото веднага след събуждане

Тази новина може да развълнува онези, които смятат, че оправянето на леглото сутрин е истинско мъчение. Работата е там, че всяко легло има прахови акари, живеещи върху него. Праховите акари са микроскопични организми, които се хранят с мъртвите клетки на човешката кожа. Топлината и влагата са идеална среда за тях. Когато оправяме леглото веднага след ставане, без да му дадем възможност да се „проветри” на отворен прозорец, човек създава перфектната предпоставка за размонажаване.

6. Окачване на хавлиените кърпи в банята

Хавлиените кърпи, окачени на куки в банята, могат да се превърнат в истинска размножителна среда за гъбички и бактерии. Влагата, топлината и кислородът са идеалното място за тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама