8 невероятни употреби на оцета в градината


8 невероятни употреби на оцета в градината
Снимка: iStock

Оцетът се употребява не само в кулинарията, но е и универсална съставка, която може да се използва по безброй начини в дома, особено в градината.

1. Срещу плевели

Оцетът може да действа като естествен хербицид. За да премахнете нежеланите плевели, напръскайте неразреден оцет директно върху листата. Внимавайте обаче да не попадне върху желаните от вас растения, тъй като може да убие и тях.

Вижте още: Как да подрязвате домати, за да имате богата и хубава реколта

2. Срещу градински вредители

Много вредители, включително мравки, паяци и охлюви, се отблъскват от силната миризма на оцета. За да ги държите настрана, напръскайте в градината си (почвата) със смес от една част вода и една част оцет.

3. За почистване на градински инструменти

С течение на времето градинските инструменти могат да натрупат мръсотия и ръжда. Оцетът може да помогне за тяхното почистване. Просто накиснете инструментите в оцет за няколко минути, след което ги избършете.

4. За увеличаване киселинността на почвата

Някои растения, като хортензии, азалии и рододендрони, предпочитат кисела почва. Пръскането на оцет в почвата може да помогне за увеличаване на нейната киселинност, насърчавайки растежа на тези цветя.

5. За освежаване на откъснати цветя

Смес от 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжичка захар, добавени към ваза с вода, може да удължи живота на отрязаните цветя, като ги запази свежи по-дълго.

Вижте още: 6 приложения на содата в градината

6. Срещу плодови мухички

Плодовите мухи могат да бъдат много неприятни в градината. Един прост капан, направен от ябълков оцет, може да ги привлече и улови. Изсипете малко оцет в буркан, добавете няколко капки препарат за чинии и закрепете парче найлоново фолио отгоре, за да създадете прост, ефективен капан.

7. За почистване на камъни

Оцетът е чудесно почистващо средство за камъни. Ако имате каменна пътека или каменни орнаменти във вашата градина, можете да ги почистите с оцет и да възвърнете естествената им красота.

8. За покълване на семена

Някои семена имат твърда външна обвивка, която може да попречи на покълването. Накисването на тези семена в оцет за няколко часа преди засаждане може да помогне за омекотяване на обвивката, подобрявайки степента на покълване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама