Ето как да си отгледате у дома слива от костилка


Ето как да си отгледате у дома слива от костилка
Снимка: Istock

Смята се, че след 3 години сливовото дърво вече ще е достатъчно зряло, за да даде първите си плодове. Веднъж случили се това, то няма да спре и всяка реколта ще бъде още по-богата.

Хубавото е, че няма да се нуждаете от голямо пространство, за да го направите, стига да имате много голяма саксия, в която да отгледате дървото, преди да го засадите навън.

Вижте още: Жесток домашен тор от люспи на лук

Как да засадите слива в саксия

Получаването на сливово растение от семена е много по-лесно, отколкото си мислите.

Качествено семе

На първо място е важно да изберете добро семе. Не е добре да взимате сливи от магазина, защото те са пръскани с химикали. Просто събота или неделя се разходете до най-близкото село около вас и намерете сливово дърво. За избора на костилка се спрете на онази, чийто плод е бил най-вкусен и сладък.

Сега, след като имате костилката, я оставете да изсъхне на място, където получава слънчева светлина и въздух за около 3 дни. По този начин ще бъде много по-лесно да премахнете семето, което е вътре в ямата.

След това счупете черупката много внимателно с чук, така че да не повредите семката вътре, защото и най-малкото нараняван по нея ще я направи непригодна.

Вижте още: Така е правилно да се поливат рози

Покълване на семето

Напълнете една чаша с вода и пуснете семето вътре, ако то започне да плува - това не е вашето семе, ако потъне точно него трябва да засадите. Оставете семето в чаша с вода за 24 часа.

След като мине едно денонощие, поставете малко органичен субстрат в малък съд, навлажнете го и поставете семето и го покритите с тънък слой субстрат, поставете съда в найлонов плик и го затворете добре, за да не влиза въздух.

Приберете го в хладилника в долната част, където остава тъмно и където няма да получава директен студ. За да покълне семето, ще са ви необходими 4 седмици, така че бъдете търпеливи.

Поставянето на семето в хладилника е ключово, това значително ще улесни процеса на покълване.

Засаждане

Вашето семе трябва да е покълнало с бели корени. Много важно е да изберете правилната саксия, в която да засадите семето. Тя трябва да е широка и е важно да отвежда много добре водата.

Напълнете 3/4 от саксията с органичен субстрат, по възможност смесен с хумус от земни червеи. Направете дупка с пръст и там внимателно поставете покълналото семе, а после покрийте с тънък слой субстрат.

Последната стъпка за развитието на нашето семе е да го поставим на правилното място. Това трябва да е бъде в тази част на дома, където ще получава пряка слънчева светлина.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама