Така е правилно да се поливат розите


Така е правилно да се поливат розите
Снимка: iStock

Поливането на розите е важна част от грижата за тези красиви цветя. Ето някои основни принципи, които трябва да следвате:

Честота на поливане

Розите обичат влажна почва, но не търпят излишна влага. Поливайте розите, когато горният слой на почвата започне да изсъхва. Обикновено това е веднъж до два пъти седмично, но може да варира в зависимост от климата и условията на почвата.

Вижте още: Как да отгледате красиви маргаритки

Дълбочина на поливане

Важно е водата да достигне до корените на розите, трябва да проникне в по-дълбоките слоеве на почвата.

Избягвайте мокри листа

Розите трябва да бъдат поливани от основата на растението, избягвайки мокренето на листата. Мокрите листа могат да доведат до различни заболявания, като например плесен.

Използвайте мулча

Покриването на почвата около розите с мулча (например слама, кора, компост или друг материал) може да помогне за задържане на влагата, намаляване на изпарението и поддържане на по-стабилна температура на почвата.

Поливайте рано сутрин или късно вечер

Избягвайте поливането на розите по време на най-горещите часове на деня, когато изпарението е най-високо. Поливайте розите сутрин или вечер, за да позволите на растенията да абсорбират водата по-ефективно.

Вижте още: Как да се грижим за мушкатото в дъждовно време

Наблюдавайте след поливане

Внимателно наблюдавайте реакцията на розите след поливане. Ако листата са изпаднали или изглеждат меки и жълти, може би ги поливате прекалено или недостатъчно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама