8 съвета как да отгледате богата и вкусна реколта от чушки


8 съвета как да отгледате богата и вкусна реколта от чушки
Снимка: iStock

Чушките са популярно допълнение към всяка домашна градина, предлагайки широка гама от вкусове, цветове и нива на лютост. Независимо дали сте опитен градинар или тепърва започвате, в тази статия ще разкрием 8 основни тайни и съвети, които ще ви помогнат да отгледате най-добрите чушки.

1. Започнете с правилното разнообразие

Изборът на правилния сорт чушки е от решаващо значение за успешната реколта. Обмислете фактори като толерантност към топлина, устойчивост на болести и навик на растеж, за да осигурите най-доброто съвпадение за вашата градина и предпочитания.

2. Оптимални почвени условия

Чушките виреят в добре дренирана почва, богата на органични вещества. Стремете се към ниво на pH между 6,0 и 6,8. Допълнете почвата с компост или добре угнил оборски тор, за да подобрите плодородието и задържането на вода.

Вижте още: Ако поливате чушките по този начин, реколтата им ще е двойно по-богата

3. Подходяща слънчева светлина

Чушките обичат слънцето. Изберете слънчево място във вашата градина, което получава поне шест до осем часа пряка слънчева светлина на ден. Максималното излагане на слънчева светлина ще насърчи силен растеж на растенията и обилно производство.

4. Добро поливане

Постоянното поливане е от решаващо значение за здрави растения. Поливайте дълбоко, като осигурявате около 2,5 см вода на седмица, като гарантирате, че почвата е влажна, но не преовлажнена. Избягвайте поливането отгоре, за да предотвратите заболявания.

5. Мулчиране за борба с влагата и плевелите

Мулчирането около растенията помага за запазване на почвената влага, потиска плевелите и регулира температурата на почвата. Нанесете слой органичен мулч, като слама или дървени стърготини, около основата на растенията, оставяйки малка празнина, за да предотвратите гниене на стъблата.

Вижте още: Капия, сиврия и камба: Каква е разликата между различните чушки?

6. Достатъчно разстояние

Осигурете на чушките достатъчно пространство за растеж и дишане. Засадете ги на разстояние най-малко 45 до 60 см едно от друго, за да осигурите правилен въздушен поток, намалявайки риска от заболявания и гарантирайки, че всяко растение получава достатъчно хранителни вещества.

7. Редовно подхранване

Чушките имат полза от редовното торене. Използвайте балансиран органичен тор или включете компост в почвата преди засаждане. Нанесете странична превръзка от компост или тор с бавно освобождаване по време на вегетационния период.

8. Подрязване за продуктивност

Подрязването на растенията помага за подобряване на въздушния поток, намалява риска от заболяване и насърчава по-голямото производство на чушки. Отщипете върховете на младите растения, за да насърчите по-гъстия растеж. Отстранете незабавно всички болни или повредени листа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама