Капия, сиврия и камба: Каква е разликата между различните чушки?


Капия, сиврия и камба: Каква е разликата между различните чушки?
Снимка: iStock

Лятото е сезонът, който изобилства от плодове и зеленчуци. Понякога се объркваме в избора си и се чудим защо този пъпеш не е достатъчно сладък или пък защо пълнените чушки леко горчат. Може би грешката е в нас и във факта, че не различаваме сортовете на даден плод или зеленчук. Ето как да различите най-често срещаните сортове чушки и за какво да ги използвате.

РАСТЕНИЯ, КОИТО СА ХРАНАТА НА БЪДЕЩЕТО

Капията е най-често срещаният сорт чушки и се среща в най-различни цветове – зелени, червени, оранжеви. Онези месести едри чушки, които есенно време се пекат и се затварят в буркани, замразяват, използват се за направата на лютеница и кьополу или пък се сушат. Много хора погрешно правят пълнени чушки с камби, но истината е, че вкусният аромат и сладка нотка може да се постигне само с капия.

За разлика от чушките Капия, сортът Сиврия е с много тънка кожа. Не е подходящ за печене, защото се бели много трудно. Можете обаче да го използвате в пресен вариант във всякакви салати или пък да го добавяте към супи. Също така можете от него да си направите и т. нар. пукани чушки.

Камбите са по-месести от сорта Капия и имат кръгла форма. Те се появяват есенно време по пазарите ни и най-добре влизат в състава на различни туршии.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама