Постни чушки и сарми за Бъдни вечер


Постни чушки и сарми за Бъдни вечер
Снимка: iStock

Традицията повелява на Бъдни вечер да се сложат нечетен брой постни ястия. Именно поради тази причина сега ще ви покажем как да си приготвите вкусни постни чушки и сарми.

Необходими продукти:

За плънката:

1 ч.ч. ориз

1 глава лук

1 морков

1 зелена чушка

1 червена чушка

магданоз

черен пипер и сол на вкус

Отделно ще ви трябват лозови или зелеви листа + няколко чушки (може от буркан или сухи, предварително накиснати за няколко минути в гореща вода) за пълнене.

Начин на приготвяне:

Първо леко запържете ситно нарязаните зеленчуци в олио, добавете ориза и вода на око. Тази смес трябва да къкри около 30 минути. Когато изври, долейте още малко вода и сложете сол, черен пипер и нарязан магданоз. Оставете още десетина минути, след което сместа трябва да си почине малко.

През това време почистете чушките, които ще пълните, като надупчите с вилица и осолите. Напълнете чушките, наредете ги в тава и ги печете на 180 градуса за около час.

За сармички процедурата е подобна.

Сложете по чаена лъжичка от плънката във всяко листо и завийте добре. Наредете в подходяща тенджера. Залейте с малко вода, като отгоре покрийте с чиния. Варят се на бавен огън за около час и половина.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама