Растения, които са храната на бъдещето


Растения, които са храната на бъдещето
Снимка: iStock

В бъдеще може да закусвате с фалшив банан или да хапвате плодове от дърво панданус, съобщава BBC.

Войната в Украйна осветли опасността да разчитаме само на няколко култури, които се търгуват по целия свят. С 90 % от калориите, идващи само от 15 култури, експертите от Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон търсят съставки, които да гарантират бъдещето на нашите диети. Изменението на климата увеличава риска от тежки "продоволствени сътресения", при лоша реколта на основните култури и бързо нарастване на цените на основните продукти по света.

Разнообразяването на храната, която ядем, е едно от решенията за облекчаване на глада, справяне със загубата на биологично разнообразие и подпомагане на адаптирането към изменението на климата, казва изследователят от Кю, д-р Сам Пиринон.

"Знаем, че има хиляди ядливи растителни видове по целия свят, които се консумират от различни популации и тук можем да намерим някои от решенията за тези глобални предизвикателства на бъдещето", казва той.

От над 7000 ядливи растения по света, само 417 са широко отглеждани и използвани за храна.

Панданус

Панданус (Pandanus tectorius) е малко дърво, което расте в крайбрежните райони от тихоокеанските острови до Филипините. Листата се използват за овкусяване на сладки и солени ястия в голяма част от Югоизточна Азия, докато подобните на ананас плодове могат да се консумират сурови или варени. Дървото може да издържа на трудни условия, включително суша, силни ветрове и солена вода. "Това е климатично устойчива и питателна храна, която също е и вкусна", казва изследователят от Кю, д-р Мерибел Сото Гомес. "Би било чудесно да разнообразим нашето портфолио от храни, за да включим храна, която е културно приемлива, питателна и може да се отглежда в сложни условия по целия свят."

Ако панданиус може да се използва устойчиво, без да се изчерпват ресурси за местните хора, трябва да го отглеждаме по-широко, казва тя.

Фасул

Фасулът или бобовите растения са друга "храна на бъдещето". Те са евтини, с високо съдържание на протеини и B-витамини и са адаптирани към широк спектър от условия - от океанските брегове до планинските склонове.

В света има 20 000 вида бобови растения, но ние използваме само една шепа от тях. Смята се, че в дивата природа има стотици, които все още не са известни на учените.

Бобът морама (Tylosema esculentum) е основен продукт в части от Ботсвана, Намибия и Южна Африка, където бобът се сварява с царевица или се смила на прах, за да се направи каша или напитка, подобна на какао.

Диви зърнени храни

Зърнените култури, които произхождат от треви, също имат огромно разнообразие, с повече от 10 000 вида - предлагащи много потенциал за нови храни.

Фонио (Digitaria exilis) е питателна африканска зърнена култура, използвана за приготвяне на кус-кус, овесена каша и напитки. Отглеждано на местно ниво като култура, растението може да издържа на суша.

Фалшив банан

Енсет или "фалшив банан" е близък роднина на банана, но се консумира само в една част на Етиопия. Плодът на растението, подобен на банан, е негоден за консумация, но нишестените стъбла и корени могат да бъдат ферментирали и използвани за приготвяне на каша и хляб. Проучванията показват, че подобната на банан култура, има потенциал да нахрани повече от 100 милиона души в света, в който температурите постоянно се покачват. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама