Растения, които са храната на бъдещето


Растения, които са храната на бъдещето
Снимка: iStock

В бъдеще може да закусвате с фалшив банан или да хапвате плодове от дърво панданус, съобщава BBC.

Войната в Украйна осветли опасността да разчитаме само на няколко култури, които се търгуват по целия свят. С 90 % от калориите, идващи само от 15 култури, експертите от Кралската ботаническа градина в Кю, Лондон търсят съставки, които да гарантират бъдещето на нашите диети. Изменението на климата увеличава риска от тежки "продоволствени сътресения", при лоша реколта на основните култури и бързо нарастване на цените на основните продукти по света.

Разнообразяването на храната, която ядем, е едно от решенията за облекчаване на глада, справяне със загубата на биологично разнообразие и подпомагане на адаптирането към изменението на климата, казва изследователят от Кю, д-р Сам Пиринон.

"Знаем, че има хиляди ядливи растителни видове по целия свят, които се консумират от различни популации и тук можем да намерим някои от решенията за тези глобални предизвикателства на бъдещето", казва той.

От над 7000 ядливи растения по света, само 417 са широко отглеждани и използвани за храна.

Панданус

Панданус (Pandanus tectorius) е малко дърво, което расте в крайбрежните райони от тихоокеанските острови до Филипините. Листата се използват за овкусяване на сладки и солени ястия в голяма част от Югоизточна Азия, докато подобните на ананас плодове могат да се консумират сурови или варени. Дървото може да издържа на трудни условия, включително суша, силни ветрове и солена вода. "Това е климатично устойчива и питателна храна, която също е и вкусна", казва изследователят от Кю, д-р Мерибел Сото Гомес. "Би било чудесно да разнообразим нашето портфолио от храни, за да включим храна, която е културно приемлива, питателна и може да се отглежда в сложни условия по целия свят."

Ако панданиус може да се използва устойчиво, без да се изчерпват ресурси за местните хора, трябва да го отглеждаме по-широко, казва тя.

Фасул

Фасулът или бобовите растения са друга "храна на бъдещето". Те са евтини, с високо съдържание на протеини и B-витамини и са адаптирани към широк спектър от условия - от океанските брегове до планинските склонове.

В света има 20 000 вида бобови растения, но ние използваме само една шепа от тях. Смята се, че в дивата природа има стотици, които все още не са известни на учените.

Бобът морама (Tylosema esculentum) е основен продукт в части от Ботсвана, Намибия и Южна Африка, където бобът се сварява с царевица или се смила на прах, за да се направи каша или напитка, подобна на какао.

Диви зърнени храни

Зърнените култури, които произхождат от треви, също имат огромно разнообразие, с повече от 10 000 вида - предлагащи много потенциал за нови храни.

Фонио (Digitaria exilis) е питателна африканска зърнена култура, използвана за приготвяне на кус-кус, овесена каша и напитки. Отглеждано на местно ниво като култура, растението може да издържа на суша.

Фалшив банан

Енсет или "фалшив банан" е близък роднина на банана, но се консумира само в една част на Етиопия. Плодът на растението, подобен на банан, е негоден за консумация, но нишестените стъбла и корени могат да бъдат ферментирали и използвани за приготвяне на каша и хляб. Проучванията показват, че подобната на банан култура, има потенциал да нахрани повече от 100 милиона души в света, в който температурите постоянно се покачват. 

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама