Най-добрите храни за подобряване на храносмилането


Най-добрите храни за подобряване на храносмилането
Снимка: iStock

Храносмилателният тракт играе жизненоважна роля във вашето здраве, тъй като е отговорен за усвояването на хранителни вещества и елиминирането на отпадъците. За съжаление, много хора страдат от проблеми с храносмилането като подуване на корема, спазми, газ, болки в корема, диария и запек по различни причини. Някои състояния, като синдром на раздразненото черво (IBS), гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD), болест на Крон, дивертикулит и киселини, могат да ви изложат на риск от по-тежки проблеми с храносмилането. Въпреки това, дори здравият човек може да изпита проблеми с храносмилането, дължащи се на неща като липса на фибри или храни, богати на пробиотици в диетата си. Ето и 5-те най-добри храни за подобряване на храносмилането.

1.Кисело мляко

Киселото мляко е направено от мляко, което е ферментирало, обикновено от млечнокисели бактерии. Съдържа приятелски бактерии, известни като пробиотици, които са добри бактерии, които живеят в храносмилателния ви тракт и могат да спомогнат за подобряване на храносмилането, поддържайки червата здрави. Докато пробиотиците се срещат естествено в червата, увеличаването на приема чрез храни като кисело мляко може да облекчи храносмилането. Пробиотиците могат да помогнат при проблеми с храносмилането, като например подуване на корема, запек и диария. Доказано е също, че те подобряват усвояването на лактоза или млечна захар. Въпреки това, не всички кисели млека съдържат пробиотици. Когато пазарувате, не забравяйте да потърсите "живи и активни култури" на опаковката.

2. Ябълки

Ябълките са богат източник на пектин, разтворимо влакно. Пектинът заобикаля храносмилането в тънките черва и след това се разгражда от приятелските бактерии в дебелото черво. Той повишава обема на изпражненията и затова често се използва за отстраняване на запек и диария. Доказано е също, че намалява риска от чревни инфекции, както и от възпаление на дебелото черво.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ ЛИМОНИТЕ

3. Копър

Копър е растение с бледа крушка и дълги зелени стъбла, което се използва за добавяне на вкус към храната. Съдържанието на фибри помага за предотвратяване на запек и подобрява редовността на храносмилателния тракт. Копърът също съдържа спазмолитично средство, което отпуска гладката мускулатура на храносмилателния ви тракт. Това действие може да намали негативните храносмилателни симптоми като подуване, газове и спазми.

4. Кефир

Кефирът е култивиран млечен продукт, приготвен чрез добавяне на кефирни "зърна" към млякото. Тези „зърна” са резултат от смесване на дрожди и бактерии с мляко и изглежда имат ползи за храносмилането. Подобно на пробиотиците в киселото мляко, културите на кефира подпомагат усвояването на лактозата, намалявайки някои от негативните странични ефекти, свързани с непоносимост към лактоза, като подуване, спазми и газ. При многобройни проучвания кефирът е довел до увеличаване на здравите, подобряващи храносмилането бактерии и едновременното намаляване на вредните бактерии. Консумацията на кефир също е свързана с намалено възпаление в червата, което допълнително засилва процеса на храносмилане.

НАУЧЕТЕ ТУК ОЩЕ ПОЛЗИ ОТ КЕФИРА

5. Семена от чиа

Семената от чиа са отличен източник на фибри, което ги кара да образуват желатиноподобна субстанция в стомаха, след като се консумират. Те работят като пребиотик, подпомагайки растежа на здрави бактерии в червата и допринасящи за здравословното храносмилане. Съдържанието им на фибри също спомага за подобряване на редовността на червата и изхождането.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама