Ползи за здравето от лимоните


Ползи за здравето от лимоните
Снимка: iStock

Лимоните са полезни за поддържане на здравето и укрепване на имунната система. Проучване на цитрусови плодове като лимони установи, че техните антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови свойства имат защитен ефект върху организма.

Лимоните могат да се използват по много начини за подобряване на вашето здраве. От древни времена лимоните се използват като лечебни плодове. Те са отглеждани в Китай и Индия от около 2500 години.

Нека разгледаме по-подробно как можете да се възползвате от лечебните приложения на лимоните и лимоновия сок в ежедневната си диета.

Лимони за укрепване на имунната система

Лимонът е невероятен цитрусов плод, който укрепва имунната система и ви помага да сте здрави, защото съдържа витамин С.

Здравата имунна система е от съществено значение за предотвратяване на инфекции като настинка и грип. Проучванията върху ефектите на витамин С за повишаване на имунитета ни показват, че той има защитен ефект.

Например, изследователи са открили, че увеличаването на приема на витамин С (който се намира в лимоните) може да намали продължителността на обикновената простуда. Установено е, че витамин С подобрява имунната система като цяло. Витамин С в лимоновия сок също може да помогне за намаляване на симптомите на алергии.

Положителните ефекти на витамин С върху имунната ви система също са показали, че предотвратяват много други инфекции. Едно проучване от 2006 г. установи, че витамин С намалява възпалението и увеличава устойчивостта към инфекции. Проучването показа, че приемането на витамин С с цинк може да намали тежестта на инфекциите на дихателните пътища, както пневмония и диария.

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА ФУРМИТЕ

Лимоните имат антиоксиданти, които могат да помогнат за защита срещу сърдечни заболявания

Едно от предимствата на консумацията на лимонова кора е, че тя може да помогне за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и сърдечни заболявания.

Има редица причини, поради които лимонът е страхотен плод, за да запази сърцето ви здраво. Например, научните изследвания показват, че лимоновата кора съдържа растителни химикали като флавони и полифеноли. Тези химикали помагат за намаляване на възпалителните реакции, понижаване на кръвното налягане и холестерола.

За да извлекат полза за сърцето си от лимоновата кора, много хора настъргват лимоновата кора в тяхната домашна лимонена вода, направете го и вие.

Причината, поради която редовното пиене на лимонов сок може да помогне на сърцето ви, се дължи на съдържанието на витамин С. Едно кохортно проучване на над 120 000 мъже и жени за 14-годишен период установи, че тези, чиито диети се състоят от богати на витамин С плодове (като лимони) и зелено листни зеленчуци, имат по-ниски инциденти на сърдечни заболявания.

Лимоните като помощници за понижаване на кръвното налягане

Консумирането на лимони или пиенето на лимонов сок може да помогне за лечение на високо кръвно налягане и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Доказано е, че съдържанието на лимонена киселина в лимоновия сок в проучвания върху хора има антихипертензивен ефект. Изследователите изследвали ефекта на лимоновия сок и лимоновата кора и установили, че приемането на лимон ежедневно има значителен ефект за понижаване на кръвното налягане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама