Как да варим ориз, за да е по-нискокалоричен


Как да варим ориз, за да е по-нискокалоричен
Снимка: iStock/Guliver

Оризът е основен елемент в кухните на много нации и е може би най-разпространената храна в света. Около 90% от всичкия ориз се консумира в Азия, като белите зрънца присъстват на масата на азиатците на почти всяко хранене. В Карибския басейн оризът пък се смесва с боб.

Той е предпочитан от много жени, тъй като може да се комбинира с много зеленчуци и меса и е сравнително евтина храна. Но подобно на други богати на нишесте храни, не е толкова полезен. По специално консумацията на бял ориз се свърза с по-висок риск от диабет. Всяка чаша ориз носи 200 калории, повечето от които идват под формата на нишесте, което се превръща в захар, а често и в мазнини в тялото.

Но как да го направим по-здравословен?

Студент в Колежа на химическите науки в Шри Ланка и неговият наставник са измислили нов начин на приготвяне на ориза, с който намаляват приема на калории с до 50% и дори добавят някои ползи за здравето. Гениалният метод, който в основата си е просто манипулация на химията, включва само няколко лесни стъпки в практиката.

Когато водата заври, преди да добавите суровия ориз, прибавете няколко капки кокосово масло, съветва Джеймс Судхеир, който представи предварителните си изследвания на срещата на Американското химическо общество. След като се свари, оставете го в хладилник за 12 часа. Това е.

Но за да се разбере защо, трябва да имате поне малко знания по химия. Не всички нишестета са еднакви. Някои от тях са известни като смилаеми нишестета, обработват се бързо и лесно се превръщат в глюкоза и след това гликоген. Други нишестета се наричат резистентни нишестета и отнемат много време на организма, за да бъдат обработени. Те не се превръщат в глюкоза или гликоген.

Картофите, например, са от вредните видове нишестета. Учените обясниха, че процесът на нагряване и охлаждане на някои зеленчуци като грах и сладки картофи също може да променя размера на резистентните нишестета.

"Ако можете да намалите смилаемата скорбяла, можете да намалите калориите”, обясниха учените, според които ефектът може да бъде огромен.

Изтончик: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама