Агроперлит - Тайната на опитните градинари за хубава почва, ето как да го ползвате


Агроперлит - Тайната на опитните градинари за хубава почва, ето как да го ползвате
Снимка: iStock

Както всеки запален градинар знае, поддържането на растенията щастливи и здрави е цел номер едно, без значения дали ги гледате в контейнери, вкъщи или в лехи. Един вълшебен препарат, който да добавите към вашата „зелена“ рутина, е перлитът - вещество, което може да се смеси с почвата и може да помогне за всичко - от дренаж до здравословно развитие на корените.

Какво е агроперлит?

Перлитът е вулканично стъкло, обсидиан, което често се използва в градинарството поради своята лека, пореста струтура, която подпомага здравословното развитие на растенията. Когато обсидианът се нагрее до високи температури, той се разширява и образува малки, бели гранули с множество малки въздушни джобове.

Градинарите често добавят перлит към градините си, тъй като тези въздушни джобове помагат за дренажа и аерацията, което води до подобрена структура на почвата, по-добро развитие на корените и по-малък шанс за преполиване и наводняване.

Вижте още: Пролетна резитба на овошките: Защо, как и кога

Ползи от използването на перлит

Добавянето на перлит към почвата на вашата градина може да направи вашите растения щастливи по няколко начина.

1. Подпомага развитието на корените

Поради способността на перлита да помага за аерирането на почвата, корените на растенията имат малко повече пространство за разпространение. Структурата му насърчава растежа и развитието на корените, осигурявайки свободна, добре дренирана среда.

2. Той е pH неутрален

Не се притеснявайте, че ще нарушите естественото pH на почвата си, ако добавите перлит към сместа - той се счита за pH-неутрален и може да се използва за различни растения, които имат различни изисквания към киселинността на почвата.

3. Помага за предотвратяване на заболявания

Предотвратяването на заболявания винаги е на първо място за градинарите и използването на перлит всъщност може да помогне с това. Използването на перлит във вашата градина може да помогне за намаляване на риска от болести по растенията, причинени от патогени и бактерии, присъстващи в органичната материя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама