Пролетна резитба на овошките: Защо, как и кога


Пролетна резитба на овошките: Защо, как и кога
Снимка: iStock

Ако искате да се радвате на богата реколта от плодове през топлите месеци, то в никакъв случай не трябва да пренебрегвате пролетната резитба. Разбира се, трябва да уцелите „златната среда“ – нито да прекалявате със самата резитба, но и в никакъв случай не трябва да оставяте вашите плодни дръвчета в градината неподрязани.

Защо се подрязват

Овощните дървета се подрязват след презимуване, за да се отърват от старите клони, които удебеляват короната, да се отстранят счупените и измръзнали клони, болните леторасти и нападнатите от неприятели пъпки, да се скъси дължината и да се оформи короната на дървото.

През пролетта градинарите се занимават с формирането на короната на старите дървета, което допринася за развитието на младите клони.

Вижте още: Интериорните тенденции на 2024: Биофилен дизайн (СНИМКИ)

Кога се прави

Идеалното време за пролетната резитба в градината е когато градусите вече са положителни, а най-ниската температура не пада под -5°C. Резитбата на овощните видове дървета започва с най-студоустойчивите видове, като ябълки. Тя може да започне от края на октомври и да продължи през цялата зима. Най-често обаче пролетната резитба се прави през февруари и март, в зависимост от вида на овошките и от надморската височина.

Как се подрязват овошките

1. С дезинфекцирани и остри инструменти

Инструментите, които използвате за подрязване, трябва да бъдат заточени и дезинфекцирани. В противен случай рискувате не само да причините ненужни наранявания на дървото, но и да заразите мястото на отреза. Най-добре накиснете нужните инструменти в съд с чаша вода и 1 с.л. сол за 30 минути.

Вижте още: 4 груби грешки, които допускате при засаждането на луковици

2. Изберете техника на рязане

Всяка овошка има специфични изисквания, така че проучете каква техника трябва да изберете за вашето дръвче. Филизите, които искате да премахнете напълно, трябва да бъдат подрязани при основата, без да оставяте пънчета. За да не се увреди кората при рязане на дебел клон, първо направете прорез от долната страна и едва след това отрежете напълно клона отгоре.

3. Внимавайте с пъпките

Подрязвайте внимателно, за да не повредите случайно пъпките с ръба на острието. При подрязване до пъпка, ножицата се вкарва от срещуположната на пъпката страна, като се поставя под ъгъл от 45 градуса в посока от основата към върха на летораста. Режещото острие трябва да е на 1-2 мм под основата на пъпъката, а завършека трябва да е на 1-2 мм отгоре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама