Интериорните тенденции на 2024: Биофилен дизайн (СНИМКИ)


Интериорните тенденции на 2024: Биофилен дизайн (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Има толкова много и различни интериорни стилове, от които да избирате, когато трябва да обзавеждате дома си. От чистия минимализъм до модерния максимализъм от средата на века, със сигурност няма недостиг на дизайнерско вдъхновение.

Един принцип на проектиране, който в момента набира популярност, е биофилният дизайн. Концепцията не е нова по никакъв начин - нейният произход може да бъде проследен до средата на 80-те години на миналия век. Въпросът е, че все повече дизайнери използват този принцип, за да оформят цялостната си философия на дизайн, внасяйки елементи от природата в работата си чрез текстил, материали, светлина и цвят.

Вижте още: 4 груби грешки, които допускате при засаждането на луковици

Какво точно представлява?

В основата си биофилният дизайн е за по-внимателно свързване на нашите жилищни пространства с природата.Той има за цел да свърже отново хората с природата чрез интегриране на естествени форми, материали, светлина и други елементи, насърчавайки по-здравословен и по-балансиран живот. Ето кои са основните стълбове на този дизайн.

Модели и процеси за пробуждане на сетивата

Възстановяващите модели и процеси са свързани с пробуждане на сетивата ви– помислете за повтарящи се звуци като птича песен или за включване на естествени текстури, които осигуряват по-тактилно изживяване.

Този принцип насърчава физическото и психологическото възстановяване чрез включване на характеристики, открити в природата за успокояващ ефект. В биофилния дизайн се мисли за 5-те сетива и как домът ви може да се докосне до тях, за да обогати ежедневието ви. Много хора например добавят вятърен звън пред прозореца на офиса, намирайки го за успокояващия звук.

Светлина и пространство

Естествената светлина е критичен компонент на биофилния дизайн. Всички пътища водят обратно към нея, затова се прави всичко възможно, за да се имитира това вътре със сенки и големи височини на тавана.

Вижте още: Кожен диван: Как да го почистите сами в 4 лесни стъпки

Еволюирали взаимоотношения човек-природа

В основата си връзката човек-природа е вкоренена в чувството за убежище и защита и най-често си проправя път в интериорния дизайн чрез уютни стаи, които засилват това чувство за безопасност. Тази дълбоко вкоренена връзка между хората и природата е един от основните елементи на биофилния дизайн.

Характеристики на околната среда

Включването на характеристики на околната среда означава буквално внасяне на аспекти като растения, вода и слънчева светлина във вашия дом. Помислете за саксийни растения и зеленина, мебели от дърво или камък и т.н.

Естествени форми

Извивките, заоблените предмети и арките са част от използването на естествени форми в дизайна на вашия дом. По-лесно е от всякога да направите това, тъй като извитите мебели стават все по-актуални, тъй като все повече хора се стремят да омекотят интериора си. Добавянето на криви и заоблени елементи към пространството му придава красиво органично усещане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама