Интериорните тенденции на 2024: Биофилен дизайн (СНИМКИ)


Интериорните тенденции на 2024: Биофилен дизайн (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Има толкова много и различни интериорни стилове, от които да избирате, когато трябва да обзавеждате дома си. От чистия минимализъм до модерния максимализъм от средата на века, със сигурност няма недостиг на дизайнерско вдъхновение.

Един принцип на проектиране, който в момента набира популярност, е биофилният дизайн. Концепцията не е нова по никакъв начин - нейният произход може да бъде проследен до средата на 80-те години на миналия век. Въпросът е, че все повече дизайнери използват този принцип, за да оформят цялостната си философия на дизайн, внасяйки елементи от природата в работата си чрез текстил, материали, светлина и цвят.

Вижте още: 4 груби грешки, които допускате при засаждането на луковици

Какво точно представлява?

В основата си биофилният дизайн е за по-внимателно свързване на нашите жилищни пространства с природата.Той има за цел да свърже отново хората с природата чрез интегриране на естествени форми, материали, светлина и други елементи, насърчавайки по-здравословен и по-балансиран живот. Ето кои са основните стълбове на този дизайн.

Модели и процеси за пробуждане на сетивата

Възстановяващите модели и процеси са свързани с пробуждане на сетивата ви– помислете за повтарящи се звуци като птича песен или за включване на естествени текстури, които осигуряват по-тактилно изживяване.

Този принцип насърчава физическото и психологическото възстановяване чрез включване на характеристики, открити в природата за успокояващ ефект. В биофилния дизайн се мисли за 5-те сетива и как домът ви може да се докосне до тях, за да обогати ежедневието ви. Много хора например добавят вятърен звън пред прозореца на офиса, намирайки го за успокояващия звук.

Светлина и пространство

Естествената светлина е критичен компонент на биофилния дизайн. Всички пътища водят обратно към нея, затова се прави всичко възможно, за да се имитира това вътре със сенки и големи височини на тавана.

Вижте още: Кожен диван: Как да го почистите сами в 4 лесни стъпки

Еволюирали взаимоотношения човек-природа

В основата си връзката човек-природа е вкоренена в чувството за убежище и защита и най-често си проправя път в интериорния дизайн чрез уютни стаи, които засилват това чувство за безопасност. Тази дълбоко вкоренена връзка между хората и природата е един от основните елементи на биофилния дизайн.

Характеристики на околната среда

Включването на характеристики на околната среда означава буквално внасяне на аспекти като растения, вода и слънчева светлина във вашия дом. Помислете за саксийни растения и зеленина, мебели от дърво или камък и т.н.

Естествени форми

Извивките, заоблените предмети и арките са част от използването на естествени форми в дизайна на вашия дом. По-лесно е от всякога да направите това, тъй като извитите мебели стават все по-актуални, тъй като все повече хора се стремят да омекотят интериора си. Добавянето на криви и заоблени елементи към пространството му придава красиво органично усещане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама