Ако видите тези яйца в градината си, бързо вземете мерки


Ако видите тези яйца в градината си, бързо вземете мерки
Снимка: iStock

Представете си, че се наслаждавате на безгрижен следобед в задния си двор, само за да откриете малка, нежелана изненада – яйца от кърлежи. Може да изглеждат безобидни, но представляват значителна заплаха, тъй като кърлежите могат да пренасят редица зарази като лаймска болест и петниста треска. Но не се страхувайте! Това изчерпателно ръководство ви снабдява със знания как ефективно да ги идентифицирате, за да продължите да се наслаждавате на вашето външно убежище безопасно и приятно.

Идентифициране на врага: Разпознаване на яйца от кърлежи

Тези миниатюрни заплахи са забележително малки, с размери приблизително 0,5 мм в диаметър - подобно на размера на маково семе. Тяхната форма обикновено е между овална и крушовидна, с полупрозрачен или леко белезникав вид. Цветът може леко да варира в зависимост от вида на кърлежа, потенциално ставайки по-непрозрачен и придобивайки цвят, по-близък до този на възрастния кърлеж, когато узреят. Представете си малки, гладки и лъскави перли, разпръснати близо до земята, сгушени сред растителност, листни отпадъци или прилепнали към други повърхности. Това е издайническият знак за потенциално убежище за яйца от кърлежи.

Вижте още: Всичко, което трябва да знаете за кърлежите този сезон

Опасностите, породени от яйцата на кърлежите: Защо превенцията е от решаващо значение

Въпреки че изглеждат незначителни сами по себе си, яйцата на кърлежите притежават потенциала да се излюпят в ларви, пренасящи болести. Те могат да се закачат за нищо неподозиращи хора или домашни любимци, предавайки редица заболявания. Лаймската болест, характеризираща се с умора, треска и обрив, е често срещано безпокойство в много региони. Петниста треска от Скалистите планини може да причини висока температура, мускулни болки и обрив, което подчертава важността на премахването на яйцата на кърлежите.

Безопасно премахване и изхвърляне на яйца от кърлежи

Въпреки че желанието да се заемете с проблема директно може да е силно, изключително важно е да дадете приоритет на безопасността, когато се занимавате с яйца от кърлежи. Поради миниатюрния им размер и възможността за погрешно идентифициране е силно препоръчителна консултация с професионален експерт по борба с вредителите или ветеринарен лекар. Те могат да осигурят правилна идентификация и важни насоки за отстраняване и контрол на кърлежите като цяло.

Пазете вашия двор

Без определени растения

Еленовите кърлежи, известни носители на лаймска болест, са привлечени от определени растения. Премахнете растения като лалета, хоста и азалии, за да направите двора си по-малко привлекателен за тези същества, пренасящи болести.

Засадете растения, отблъскващи кърлежите

Засадете билки като мента и розмарин, заедно с цветя като хризантеми, за които е известно, че възпират кърлежите със силния си аромат.

Вижте още: Цветята, които държат кърлежите на метри от градината ви

Поддържайте тревата окосена

Кърлежите виреят във висока трева и обрасли площи. Редовно косете градината си и поддържайте храстите и почвената покривка под контрол, за да премахнете потенциалните местообитания на кърлежи.

Внимавайте с купчини дърва и отломки

Подобно на малки вампири, кърлежите жадуват за тъмна, влажна среда. Съхранявайте дървата си за огрев повдигнати над земята и далеч от къщата си, за да нарушите предпочитаните им места за размножаване.

Естествени репеленти срещу кърлежи

Изследвайте силата на етеричните масла! Помислете за използването на масло от кедрово дърво, нийм или цитронела като естествен репелент срещу кърлежи около вашия двор. Диатомичната пръст, прах, направен от фосилизирани водорасли, също може да бъде ефективна, когато се използва в съответствие с указанията за безопасност.

Инсектициди (като последна мярка)

Ако тежкото заразяване с кърлежи продължава, обмислете използването на инсектициди като последна мярка. Изберете синтетични пиретроиди или естествени алтернативи като кедрово масло. Винаги давайте приоритет на натуралните средства.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама