Всичко, което трябва да знаете за кърлежите този сезон


Всичко, което трябва да знаете за кърлежите този сезон
Снимка: iStock/Guliver

Част от кърлежите са разпространители на опасни за хората и животните инфекции. През топлите месеци всеки човек се старае да прекарва голяма част от свободното си време на въздух, на зелено, на открити пространства. Това обаче носи своите рискове.

Сезонът на кърлежите започна, а с това идват и въпросите - как да се предпазим и как да реагираме, ако имаме забит кърлеж.

Къде се забиват най-често?

Навсякъде! Могат да се открият по врата, зад ушите, по главата, зад коленете, на сгъвките по тялото, по меките тъкани и дори под мишниците.

Вижте още: Ефективен репелент против кърлежи с етерични масла

Как да се предпазим?

Винаги се пръскайте с репеленти преди да излезете в парка или сред природата. Носете дълги чорапи и не оставяйте глезените си открити.

Кърлежите имат пропускаща влагата кожа и външно покритие, което бързо губи влажността си. Затова те не могат да оцелеят в среда с по-ниска влажност от 80% в продължение на повече от осем часа. За да избегнете срещата си с тях, стойте на страна от купчините листа по земята, защото сянката и влажността им привлича кърлежите. Слънчевите места ви гарантират повече безопасност.

Как се изваждат?

Кърлежът трябва да бъде отстранен от тялото възможно най-скоро след закрепването. Насекомото носи много смъртоносни инфекции - борелиоза, енцефалит, чума, туларемия, бруцелоза, тиф.

Ако човек се страхува да махне сам кърлежа, може да отиде в спешното отделение, където медиците веднага ще отстранят "вредителя" правилно и ще го изпратят в лаборатория за анализ. Екстрахираното насекомо задължително трябва да се постави в плътно затворен съд и да се предаде за изследване, за да се установи дали в него има патогени.

Наложително е да премахнете кърлежа с хобота. Тъй като в хоботчето, което се е впило в кожата, се намират всички патогени, ако въобще има такива. Ако въпреки това кърлежът е бил откъснат, но хоботът е останал, след това внимателно дезинфекцирайте раната и отстранете хоботчето. Това трябва задължително да се направи, подчертават експертите.

В аптечната мрежа се предлагат много устройства за премахване, но лекарите препоръчват да се доверявате само на пръстите си - по-добре е, ако сте успели да измъкнете цялото тяло на насекомото. Ръкавици могат да се носят от тези, които се страхуват да извадят кърлежа с голи ръце.

С палеца си разклатете малко забития кърлеж и след това бавно го извадете без нерви, без нищо. И когато го премахнете, се чува лек звук като от отваряне на капачка, това означава, че сте го извадили с хобота. Но в никакъв случай не бива да смачквате кърлежа с ръце. Наложително е, ако няма начин да го занесете в лабораторията, да го изгорите или да го убиете по някакъв начин. Не го изхвърляйте, не натискайте с ръце, казват специалисти.

След като се отървете от кръвопиеца, трябва внимателно да наблюдавате състоянието си и да изследвате мястото на ухапването - там ще се появи червено петно, наречено еритем. Може да бъде с различни размери. Ако червеното петно ​​е по-голямо от монетата от 2 лв, вероятно е кърлежът да ви е заразил с борелиоза. В този случай трябва спешно да се консултирате с лекар. Първоначално това заболяване протича доста леко - има повишаване на телесната температура, усещане за болки в мускулите, след което всичко изчезва. Но последиците от борелиозата могат да се почувстват и след много години – могат да се появят проблеми със сърцето и ставите.

Вижте още: С тези хитрини ще изгоните кърлежите от двора

Има ли шанс за лаймска болест?

Всеки четвърти кърлеж е преносител на лаймска болест. Непременно, когато кърлежът се извади, го занесете за изследване в лаборатория. Ако има само следа от ухапване, но няма кърлеж - направете си тест за преминала и текуща инфекция за лаймска болест в близката лаборатория поне 30 дни след забиването.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама