С тези хитрини ще изгоните кърлежите от двора


С тези хитрини ще изгоните кърлежите от двора
Снимка: iStock

Кърлежите са истинска напаст в летните месеци. Добре е да се вземат предпазни мерки да не се настаняват в двора ви, за да не страдате както вие, така и домашните ви любимци. Ето какво е нужно да направите:

Почистете боклуците

Не позволявайте натрупване на купчини листа, бурени и трева във вашия двор. Това са идеалните места, където кърлежите обичат да се крият, както децата и домашните любимци. Освен това, редовно косете тревата си, за да не осигурявате сенчест подслон за вредителите.

Поддържайте хигиена

Кърлежите се чувстват чудесно във влажни, сенчести места и умират в слънчеви, сухи райони. Затова поставете купчините компост далеч от зоните за игра на открито, верандата и други жилищни пространства на открито. Намерете също люлки, пясъчници и навсякъде другаде, където семейството ви обикновено играе или се събира далеч от гористи местности. В допълнение, широка пътека от чакъл може да осигури бариера, която предотвратява преминаването на кърлежите от гората на вашата морава.

КАК САМИ ДА СИ ИЗВАДИТЕ КЪРЛЕЖ

Изберете растения, които не привличат насекомите

Кърлежите могат да пътуват с различни животни, така че трябва да отблъснете тези животни да влизат на вашата морава. Монтирайте физически бариери, като например ограда.

Не осигурявайте скривалища

Оградите, подпорните стени и външните стени на стопански сгради, като навеси, са любими скривалища за кърлежите. Щом знаете къде кърлежите обичат да се крият, постарайте се да проверявате често там, съветват експертите.

Грижа за вашите домашни любимци

Семейните домашни любимци могат да бъдат ухапани от кърлежи и да се разболеят от опасни болести, пренасяни от насекомите - те могат да внесат кърлежи в дома ви. Не забравяйте да оборудвате котките и кучетата си с нашийници за кърлежи и не забравяйте да ги напръскате или накапете с подходящ репелент. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча добри продукти за борба с вредителите. Не забравяйте, че болестите, които пренасят кърлежите са най-често смъртоносни за животните, а при хората протичат тежко и изискват продължително и скъпо лечение.

Обадете се на професионалистите

Постоянните проблеми с кърлежите може да изискват и професионална помощ. Професионалистите използват специални спрейове, които убиват живите кърлежи при контакт с веществото. Те също така използват "тръби за кърлежи". Това са биоразградими, картонени туби обикновено се пълнят с обработени с перметрин памучни топки. Мишките ще събират памука, за да си построят гнездата. Когато кърлежите, които се хранят с кръвта на мишките, са изложени на перметрина, те умират. Мишките и другите животни не са застрашени от въздействието на веществото. Полевите мишки и други гризачи са основните доставчици на кърлежи в дворовете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама