Стъпка по стъпка: Как се вади кърлеж


Стъпка по стъпка: Как се вади кърлеж
Снимка: iStock

Най-голямата активност на кърлежите започва през втората половина на май и набезите им продължават през цялото лято. Това налага всички да сме максимално бдителни, когато пускаме децата или домашните любимци да тичат в тревата.

Ухапванията от кърлежи могат да доведат дори до смърт на човек или животно - колкото по-дълго кърлежът е стоял под кожата, толкова по-опасна става ситуацията.

Кърлежът трябва да бъде отстранен от тялото възможно най-скоро след закрепването. Насекомото носи много смъртоносни инфекции - борелиоза, енцефалит, чума, туларемия, бруцелоза, тиф.

Ако човек се страхува да махне сам кърлежа, може да отиде в спешното отделение, където медиците веднага ще отстранят "вредителя" правилно и ще го изпратят в лаборатория за анализ. Екстрахираното насекомо задължително трябва да се постави в плътно затворен съд и да се предаде за изследване, за да се установи дали в него има патогени.

Наложително е да премахнете кърлежа с хобота. Тъй като в хоботчето, което се е впило в кожата, се намират всички патогени, ако въобще има такива. Ако въпреки това кърлежът е бил откъснат, но хоботът е останал, след това внимателно дезинфекцирайте раната и отстранете хоботчето. Това трябва задължително да се направи, подчертават експертите.

В аптечната мрежа се предлагат много устройства за премахване, но лекарите препоръчват да се доверявате само на пръстите си - по-добре е, ако сте успели да измъкнете цялото тяло на насекомото. Ръкавици могат да се носят от тези, които се страхуват да извадят кърлежа с голи ръце.

С палеца си разклатете малко забития кърлеж и след това бавно го извадете без нерви, без нищо. И когато го премахнете, се чува лек звук като от отваряне на капачка, това означава, че сте го извадили с хобота. Но в никакъв случай не бива да смачквате кърлежа с ръце. Наложително е, ако няма начин да го занесете в лабораторията, да го изгорите или да го убиете по някакъв начин. Не го изхвърляйте, не натискайте с ръце, казват специалисти.

След като се отървете от кръвопиеца, трябва внимателно да наблюдавате състоянието си и да изследвате мястото на ухапването - там ще се появи червено петно, наречено еритем. Може да бъде с различни размери. Ако червеното петно ​​е по-голямо от монетата от 2 лв, вероятно е кърлежът да ви е заразил с борелиоза. В този случай трябва спешно да се консултирате с лекар. Първоначално това заболяване протича доста леко - има повишаване на телесната температура, усещане за болки в мускулите, след което всичко изчезва. Но последиците от борелиозата могат да се почувстват и след много години – могат да се появят проблеми със сърцето и ставите.

Тези, които ще пътуват или живеят в ендемични райони, където има  регистрирани редица случаи, например енцефалит, пренасян от кърлежи, трябва предварително да бъдат ваксинирани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама