Без паника! Ето как правилно и лесно да извадите кърлеж от кучето си


Без паника! Ето как правилно и лесно да извадите кърлеж от кучето си
Снимка: iStock

Ако има някой, който обича повече затоплянето на времето от хората, то това несъмнено са нашите домашни любимци, които след цяла зима в апартамента могат да тичат волно по поляните и градинките. Щастието в тази идилия обаче бързо може да бъде помрачено, когато намерим кърлеж, който се е забил в тях.

Вижте още: Не пийте сода, този домашен еликсир ще ви отърве от киселините

Изключително важно е след всяка разходка на домашния любимец веднага да проверявате за паразитите, защото, когато говорим за кърлежи, времето е от изключително значение.

Трябва да обърнете най-голямо внимание на участъците около ушите, очите и на врата, защото това са любимите места на кърлежите.

Бързото отстраняване на паразитите от кучето ви е важно, но още по-важно е да го направите по най-безопасния начин.

Покрийте целия кърлеж с памучен тампон или салфетка, добре напоени в олио, за да се отпусне. Не бързайте. Оставете тампона поне 4-5 минути. С въртене на пинсетата обратно на часовниковата стрелка и леко подръпване направете опит. Ако усетите, че кърлежът не излиза лесно, трябва още да почакате. Поставете нов тампон с олио върху кърлежа и почакайте още 4 минути. След това направете нов, за да извадите кръвопиеца по същия начин, без да дърпате силно. Понякога това е дълга процедура в зависимост от това колко навътре е успял да се впие кърлежът. Бързането не помага. Ако кърлежът се е впил от дълго време и дръпнете по-нервно, може да остане част от него в кожата - главата с хоботчето.

Вижте още: Любимата билка на Ванга, която лекува десетки болести

След като извадите кърлежа, трябва да се уверите, че е цял и не е останало нищо в кожата на кучето ви. Може да затворите паразита в буркан и да го изследвате, когато имате тази възможност, защото някои кърлежи носят лaймcĸa бoлecт и мapcилcĸa тpecĸa. Πpи пpaвилнo и cвoeвpeмeннo лeчeниe c aнтибиoтиĸ, opгaнизмът мoжe дa ce cпpaви c тeзи cъcтoяния бързо. За щастие това са редки случаи и почти винаги здравата имунна система на домашния любимец успява сама да се пребори с инфекцията.

Задължително обаче, независимо дали ще изследвате или не кърлежа, е да дезинфекцирате онази част в тялото на кучето ви, където е бил забит с йодна тинктура, кислородна вода или спирт.

Когато става въпрос за съдбата на кърлежа, то ако не го изследвате, трябва да го изгорите на безопасно място, най-често в пепелник, за да се предотврати пренасянето на зарази, които са опасни и за кучетата, и за хората.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама