Басейните крият опасности за животните, ето как да ги обезопасите


Басейните крият опасности за животните, ето как да ги обезопасите
Снимка: iStock

През летните жеги много животни, както домашни опашатковци, така и диви видове, биват подмамени от прохладата на градинските басейни и желанието си да се разхладят в тях. Така, без да подозират, понякога попадат в клопка и са застрашени от удавяне, защото нямат възможност да се измъкнат от хлъзгавите стени на басейна

Собствениците на басейни трябва да имат предвид безопасността както на хората, така и на животните наоколо. Застрашени могат да бъдат както домашните любимци на собственика, така също и домашни любимци на съседите и диви животни, които могат да влязат в градината. Да направи своя басейн безопасен за животните е отговорност, която всеки собственик на басейн трябва да осъзнае. 

Вижте още: Как да планираме почивката си, когато не можем да вземем кучето си с нас

Какви мерки за безопасност на басейна трябва да се предприемат? 

Организацията "Четири лапи" препоръчва бъдещият собственик на басейн да помисли върху следните въпроси още при планирането на построяването или закупуването му:

  • Какви животни мога да очаквам в близост, в зависимост от страната/областта, в която живея? 
  • Имам ли домашни любимци и как мога да ги предпазя? 
  • Кои материали и прегради са безопасни за животните и могат да ги предпазят от зоната на басейна?

Това ще помогне за взимането на своевременни предпазни мерки

Огради

В зависимост от индивидуалните предпочитания може да се избере подвижна или постоянна ограда. Препоръчително е да се блокират всички пролуки, през които животните биха могли да се промъкнат и да се осигури достатъчно стабилна ограда, която да издържи на по-силни животни

Рампи и стъпала

Поне едно от тези съоръжения на басейна ще помогне на животните да се спасят при опасност. Собственикът трябва да се увери, че тези елементи не са хлъзгави. 

Аларми

Препоръчително е да се избере алармена система, която се включва само когато има движение в самата вода, а не около ръба на басейна. 

Покривала

Трябва да се изберат специални предпазни покривала, тъй като обикновените могат да подведат животното, като изглеждат като стабилна повърхност. 

Вижте още: Това са най-верните породи кучета

Подредба около басейна

Не трябва да се оставя нищо, което може да събуди интереса на животното и да го примами да скочи във водата. 

Помощни средства за катерене

Закачането на найлонови въжета отстрани или близо до ръба на басейна могат да бъдат полезни инструменти за изкачване на бедстващо във водата животно. 

Предпазни мрежи/ъглови рампи

Тези инструменти са специално предназначени да помогнат на малки животни като жаби, патета и катерици да преодолеят височината на плувен басейн. 

Премахване на надвиснали клони

Това предотвратява падането на малки диви животни като катерици от дърветата в близост до и над басейна. 

Как да реагираме в спешни ситуации? 

Дори когато са взети необходимите предпазни мерки за обезопасяването на водното пространство, е възможно някое заблудено животинче да намери пътя си до него. В такива случаи е препоръчително да има наблизо помощно средство, с което да се окаже помощ: 

За малки животни

Инструменти като мрежи, метли, лопати и кепчета за басейни са много полезни в такива моменти, така че е препоръчително винаги да има нещо подобно наблизо, за да можете незабавно да се помогне на нуждаещо се животно. 

За по-големи животни

Трябва да се предвиди наблизо нещо, което може да послужи за рампа, като например дълга, широка дъска от дърво; или да бъдат поставени няколко градински стола в басейна, които могат да помогнат на животното да стъпи на тях и да избегне опасността. 

Вижте още: Тези факти за котките ще ви изумят!

"Четири лапи" призовава за повишено внимание, когато се налага да спасим животно. Първо трябва да се уверим, че сме в безопасност и няма да бъдем нападнати или наранени. Когато се чувстват застрашени, животните могат да ухапят, одраскат силно или наранят, опитвайки се да се спасят. 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама