Тези факти за котките ще ви изумят!


Тези факти за котките ще ви изумят!
Снимка: iStock

Пухкави, сладки, мъркащи – котките са просто прекрасни!Те ще донесат радост във всеки един дом и ще направят живота на стопаните си по-интересен.

Котките могат и общуват с нас и дори следят нашите движения, когато не сме край тях. Освен това котките разпознават отлично своите собствени имена (способност, която отдавахме предимно на кучетата), тези на другите котки и даже на хората, с които живеят в едно и също домакинство, според ново японско изследване

Според проведено проучване, макар че на пръв поглед изглежда, че котките не слушат разговорите на хората, всъщност те го правят.

В своите експерименти японският учен Такаги и неговите колеги изучават котки, които живеят на множество различни места, или домашни, които съжителстват с други котки, или такива от популярните в Япония котешки кафенета. По време на тестовете изследователите показват на дадена котка снимка на друга котка, която животното познава (от домакинството или от кафенето). Впоследствие нейният собственик изрича или името на котката от снимката, или някакво друго име.

Учените откриват, че котките от домакинствата се взират за по-дълго време в екрана в случаите, когато стопаните изричат друго име. Това по всяка вероятност се дължи на факта, че те са озадачени от разминаването между образа, който виждат, и грешното име.

Котките от кафенетата обаче не демонстрират подобно поведение, може би защото те живеят на места, където е пълно с други котки и те не се запознават с имената си.

Екипът смята, че котките вероятно сформират тази връзка между името и лицето, докато наблюдават взаимодействията им с трети лица в домакинството. Специалистите провеждат още един експеримент, но вместо снимка на котка, показват снимка на член на семейството. Крайният резултат е приблизително същият, когато има разминаване между лицето и името, котката се взира отново във изображението, като в този случай за малко по-дълъг период от време. Този ефект е по-голям в домакинства, където живеят повече хора и в които животното е живяло за по-дълъг период от време.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама