Безопасно ли е да ядете сурово тесто за сладки?


Безопасно ли е да ядете сурово тесто за сладки?
Снимка: iStock

Универсална истина е, че само едно нещо може да съперничи на прясно изпечена бисквитка – тестото за нея. Повечето от нас не могат да се спрат без да хапнат една или две хапки, преди фурната да е приключила. Но можете ли да ядете сурово тесто за бисквити?

Вижте още: Как правилно да избирате и съхранявате мандарини

Един от основните проблеми със суровото тесто за бисквити са суровите яйца. Външната страна на суровите яйца може да бъде замърсена със салмонела и измиването им няма да намали риска. Всъщност това може да увеличи риска чрез премахване на защитното покритие около яйцето, което позволява на бактериите да навлязат в яйцето през порите на черупката. Салмонелата може да причини треска, диария, коремни спазми и главоболие, което може да продължи четири до седем дни.

Брашното също може да бъде замърсено с бактерии – най-често Е. coli. Тъй като пшеницата расте в нивите, тя може да влезе в контакт с патогени. Когато се консумира, инфекцията с E. coli може да включва диария, стомашни спазми и гадене и може да продължи до една седмица.

Не е нужно да ядете сурово брашно в големи количества, за да се разболеете. Според проучване, публикувано в The New York England Journal of Medicine, бактериите не са равномерно разпределени в торба с брашно, така че дори вземането на малко количество може да ви изложи на риск. За щастие е лесно да се предпазите от болести: измийте ръцете си, почистете кухненските си прибори и изпечете бисквитките, за да убиете бактериите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама