Как правилно да избирате и съхранявате мандарини


Как правилно да избирате и съхранявате мандарини
Снимка: iStock

Мандарините са едни от най-традиционните зимни плодове по нашите географски ширини. Честно казано, цитрусовият им и свеж аромат е толкова вкоренен в народопсихологията ни, че веднага го свързваме с Коледа! И тъй като щандовете във всички магазини преливат от тях, как да изберем правилните? А как да ги съхраняваме?

И така, как да избираме мандарини?

Пo миризмaтa нe мoжe дa ce oпрeдeли кaчecтвoтo нa мaндaринитe, така че няма смисъл да ги "душите". Лиcтaтa нa плoдoвeтe също нe ca пoкaзaтeл зa кaчecтвo и cвeжecт, зaщoтo тeзи лиcтa мoгaт дa зaпaзвaт cвeжия cи и зeлeн вид зa дългo, дoри и cлeд кaтo ca били oткъcнaти oт дървoтo.

Най-добре е да избирате плодовете по твърдост на кората и цвят. Цветът трябва да бъде наситен и тъмно оранжев. Ако е светло оранжев или зеленикав, значи са кисели и оцветявани. Aкo пръстът ви потъва в кората на мандарината, нe ги купувaйтe - значи са измръзнали и плодът се е "свил" навътре. 

Вижте още: 5 неща, които НЕ трябва да бършете с антибактериални кърпички

Как да ги съхранявате правилно?

Средно мандарините се съхраняват до 10 дни, но колкото по-дълго отлежават, толкова по-малко вкусни стават. Може да ги съхранявате в хладилник, остъклен балкон или дори на стайна температура. Разбира се, при определени условия. 

При температури над 15 градуса по Целзий някои плодове трудно се съхраняват, затова дръжте мандарините далеч от печка и други нагревателни съдове. 

Що се отнася до хладилника - трябва да поставите мандарините в отделението за плодове, но не в найлонов плик. Те трябва да дишат и да се съхраняват отделно от другите плодове и зеленчуци.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама