5 неща, които НЕ трябва да бършете с антибактериални кърпички


5 неща, които НЕ трябва да бършете с антибактериални кърпички
Снимка: iStock

След дългата пандемия, хората по света станаха много по-внимателни към почистването и хигиената като цяло - всички купуват антибактериални кърпички със скоростта на светлината. Хората ги използват, за да бършат всичко, с надеждата да направят домовете си по-чисти. Въпреки че са чудесен инструмент за бързо почистване, има много неща, които не бива да бършете с тях, колкото и да обичате кърпичките.

Вижте още: 6 вещи, които НЕ трябва да купувате втора ръка

1. Детски играчки

Когато избършете повърхност с антибактериална кърпа, виждате петно от мръсотия върху бялата кърпичка. Това, което не виждате, е това, което остава след нея - химикали. Основната причина, поради която хората не трябва да използват антибактериални кърпички, е увеличение на устойчивите на антибиотици бактерии, още повече, ако децата поставят играчките в устата си.

2. Мека мебел

За да убият бактериите, антибактериалните разтвори често трябва да престоят няколко минути. Ако повърхността е мека - диван или килим - тя няма да остане мокра достатъчно дълго, за да бъде ефективна. Освен това, влагата може да повреди повърхността.

3. Кухненски плотове

Ако смятате, че едно забърсване с антибактериална кърпичка върху кухненския плот, на който току-що е имало сурово пиле, е достатъчно, за да защити семейството ви, помислете отново. Кухненските плотове са горещи точки за микроби и бактерии и почистването им само с антибактериални кърпички не е достатъчно.

Вижте още: Правете това, за да удължите живота на тези 7 предмета от бита

4. Обзавеждане за баня

Във вашата баня има много бактерии и едно бързо забърсване не прави много, за да спре растежа на бактериите. За да убие ефективно бактериите, дезинфектантът трябва да остане на повърхността около пет до десет минути, затова най-добре заложете на препарат с белина или друга съставка.

5. Повърхности от естествен камък

Химикалите и киселините в антибактериалните кърпички могат да разядат лака на повърхностите като мрамор и гранит. Те могат да направят повърхностите да изглеждат матови, дори надраскани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама