6 вещи, които НЕ трябва да купувате втора ръка


6 вещи, които НЕ трябва да купувате втора ръка
Снимка: iStock

Магазините за втора употреба могат да бъдат съкровищница от страхотни оферти за единствени по рода си артикули, които няма да намерите в голям магазин. Но също така е лесно да се увлечете в момент, когато нещо ви хареса. Ако следвате сърцето си, а не главата си, може да вземете нещо, което е изгодно, но ще имате други проблеми, които не сте очаквали.

Интериорният стилист и ретро експерт Лиа Ашли има добро правило. „Когато става въпрос за проекти, ако намеря нещо, което изисква много работа, за да го почистя или „поправя“, винаги се питам дали си струва“, казва тя. А ето и кои а вещите, които НЕ си заслужават да бъдат купувани втора ръка.

Вижте още: 5 интериорни тенденции, които ще видите през 2024 (СНИМКИ)

Декоративни възглавници

Всички сме чували съвета да стоим далеч от възглавниците в магазините за употребявани стоки заради неприятни неща като дървеници, въшки и потенциален контакт с телесни течности. Но експертите са на два лагера по въпроса за декоративните възглавници. Ашли купува само възглавници с цип, за да може да хвърли пълнежа и да изпере калъфката. „Подминах великолепен чифт възглавници за хвърляне, които бяха ръчно изработени и от коприна. Но те нямаха цип и нямаше начин да се почистят. Беше тъжно и трудно за мен.“

Спално бельо

„Важно е да запомните, че каквото и да купувате в магазина за втора употреба, то не е било изпрано или почистено“, казва Ашли. „Това не е като при други търговски изживявания, където артикулите са в нови и чисти условия. Така че, без значение какво купувате, от дрехи до домашни артикули, уверете се, че можете да го изперете или почистите по някакъв начин.“

Бебешки мебели

Знаем колко красиви могат да бъдат винтидж мебелите от миналия век! Но по-стари кошари, креватчета и кошари не са в крак с настоящите стандарти за безопасност на децата. Колкото и очарователно да е това ретро дървено креватче, не е безопасно да купувате артикул за вашето дете, който може да съдържа оловна боя или да има други характеристики, които могат да се окажат рискови.

Вижте още: Интериорните тенденции на 2023: Омбре стени (СНИМКИ)

Дъски за рязане

Няма истински начин да дезинфекцираме дъска за рязане без химикали. А като цяло дървените такива е хубаво да се сменят на няколко години, защото дори да не са видими, имат резки по дървото, които задържат бактерии.

Килими

По принцип не купувам килими от магазини за втора употреба. По-голямата част от тях са машинно направени, за разлика от старинните ръчно тъкани, и са скъпи за почистване. Никога не знаете какви петна или миризми от домашни любимци има и често не си струват цената на почистването.

Плетени мебели

Оправянето на красива мебел от тръстика може да не си струва цената. Разкъсването е много трудно и скъпо за ремонт, така че е най-добре да стоите настрана от ратановите изкушения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама