Есенно почистване: Как и колко често се пере диван?


Есенно почистване: Как и колко често се пере диван?
Снимка: iStock

Преди няколко дни ви запознахме с разликите между канапе и диван. След като вече сте наясно точно с каква мебел разполагате в хола си, е време да си поговорим и за поддръжката.

Вашето семейство вероятно прекарва доста време на дивана (като тук не броим гостите), което означава, че може да се нуждае от малко повече почистване. Поддържането на тази мебел, която често е епицентърът на вашата всекидневна, е важна домакинска работа. Но пък е и доста лесен процес, така че не бива да се притеснявате.

Колко често трябва да почиствате дивана си?

Повдигнете възглавницата на дивана и ще останете зашеметени от това колко трохи, натрупвания на косми и прахоляк има под нея. Достатъчно е да прахосмучете два пъти седмично и да въртите възглавниците си, за да се износват равномерно. Ако успявате с тази рутина, ще ви се наложи да правите дълбоко почистване само веднъж годишно.

Вижте още: 4 готварски грешки, които често допускаме

Как да разберете дали диванът ви се нуждае от допълнителни грижи?

Разбира се, можете да разберете визуално, чрез докосване и чрез аромат. Ако видите петно, намерете добър препарат за почистване на дамаски и две микрофибърни кърпи. Винаги трябва да тествате вашето средство за отстраняване на петна върху част от дивана, която не се вижда лесно – например, част от гърба или в долната част на дивана. В случай, че няма видими петна, на пипане не е твърд и някак „спластен”, то значи веднъж-два пъти годишно е предостатъчно.

Как да се грижите за вашия диван според инструкциите му?

Разбира се, не искате да рискувате да съсипете дивана си, когато го почиствате, така че е важно да разберете какво всъщност означават инструкциите на тапицерските етикети. Кодът "W" означава, че тапицерията трябва да се почиства само с почистващ препарат на водна основа. Този тип диван обикновено е най-трайният и най-лесен за почистване. Кодът "S" означава само сух разтворител и няма да реагира добре на вода. А „S/W“, както вече се досещате, позволява използването както на почистващи препарати на водна основа, така и на разтворители за химическо чистене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама