5 готварски грешки, които често допускаме


5 готварски грешки, които често допускаме
Снимка: iStock/Guliver

Как се определяте - като по-скоро опитен готвач или като човек, който обвинява печката, когато нещата се объркат? Ако сте избрали втория вариант, трябва да знаете, че не сте сами. Често навик, бързина или дори следване на някоя рецепта, в които сме вярвали, прави ястията не толкова вкусни, колкото сме очаквали.

Днес ще ви подадем ръка, макар да сме наясно, че кулинарните навици трудно се променят. Затова изготвихме списък с най-честите грешки, които хората правят, когато готвят.

Вижте още: С това лекарство доматите ви ще узреят за дни

1. Готвите много студено или замразено месо

Много често се случва да видите хора да изваждат парче месо директно от хладилника или камерата и да го поставят на огъня, във фурната или на скара. Това е голяма грешка, тъй като месото, въпреки че изглежда сготвено отвън, ще бъде сурово отвътре. Препоръчително е да го извадите преди готвене 24 часа, когато е замразено и съответно 1 час, ако е било в хладилник.

2. Използвате един и същ нож за рязане на всички продукти

Тези, които смятат, че спестяват работа, като използват един нож за приготвяне на всяко ястие, грешат. Използването на правилния нож за всяко рязане прави целия процес по-лесен и по-бърз. За да режете месо, изберете голям нож; за зеленчуци, плодове и дори за обезкостяване на домашни птици изберете малък нож; за рязане на хляб е идеален назъбен нож.

Вижте още: Хитрите домакини никога не хвърлят утайката от кафе, ето защо

3. Разбъркване на прясно приготвен ориз

Понякога по-малкото е повече. Е, за да видят как е или дори да го опитат, някои хора правят грешката да разбъркват ориза, но единственото, което постигат, е да го оставят по-влажен. Това е така, защото простото разбъркване на ориза освобождава нишесте и зърното се разпада.

За да го запазите рохък, трябва да избягвате да го разбърквате по време на готвене и докато е врял. От друга страна, трябва да изчакате времето за готвене, без да го разбърквате, тоест средно 15 до 25 минути за бял ориз и около 45 минути за кафяв ориз.

4. Режете пържолата веднага щом е готова

Освен да подправяме месото веднага след като го извадим от хладилника, друга много често срещана грешка е да го нарязваме веднага щом е приключило с печенето. Препоръчително е да го оставите да почине няколко минути, след като го извадите от фурната или огъня, тъй като топлината вътре му помага да се сготви докрай и да е сочно.

5. Използвате грешен тип мазнина

Не всички масла за готвене са еднакви. Някои са идеални за пържене и сотиране, докато други придобиват гранясал вкус, ако се използват при високи температури. Чистият зехтин е с по-тъмен цвят и по-силен вкус и е идеален за приготвяне на сосове и сотиране при ниски температури. Въпреки това не е най-добре да се използва при температури, по-високи от 180 градуса.

Растителните масла, като слънчогледовото, са най-подходящи за пържене и печене. Царевичното масло е по-меко и се използва за печене и дълбоко пържене. Рапичното масло се извлича от растението рапица и може да се използва за всичко.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама