Хартия за печене или пергамент: Каква е разликата?


Хартия за печене или пергамент: Каква е разликата?
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно сте виждали различни рецепти за „сирене в пергамент” или пък инструкциите са били да поставите хартия за печене върху тавичката. Каква обаче е разликата между двете и как да се ориентирате в магазина?

Пергаментната хартия е устойчива на мазнини и влага, специално обработена за употреба във фурната. Тя е много гъвкава - използвайте я за облицоване на форми за торти, за увиване на риба и други ястия. Разбира се, може да ви влезе в употреба и за покриване на плотове по време на месене или правене на сладки, за да улесните почистването след това.

Хартията за печене пък има тънко покритие от восък от всяка страна, което я прави незалепваща и устойчива на влага. Това е добър, по-евтин заместител на пергамента и се предлага във всеки супермаркет. За разлика от пергаментната хартия обаче, тя не е толкова устойчива на топлина, въпреки че името ѝ подсказва друго и следователно не трябва да се използва продължително във фурната, тъй като восъкът може да се разтопи и дори да се запали. Със сигурност сте забелязали как ъглите стават кафяви дори само след няколко минути.

Ако се чудите какво може да използвате за дълго печене, заложете на подложки, изработени от гъвкав, топлоустойчив силиций. Макар да са по-скъпи и от двата вида хартии, те издържат години.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама