Експерти: 3 хранителни продукта, които НЕ трябва да купувате от магазина


Експерти: 3 хранителни продукта, които НЕ трябва да купувате от магазина
Снимка: iStock

Инспектори по храните играят ключова роля в гарантирането на безопасността на доставките на продуктите и следователно знаят какво да се избягва да се пазарува.

Вижте още: Така тиганът от неръждаема стомана няма да загаря 

Специалистите дават насоки, определени от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) в различни процеси, свързани с храните, от доставката до разпространението, за да поддържат важни стандарти, които защитават общественото здраве.

Днес ви представяме 3 храни, които експертите съветват да не купувате от магазина:

1. Непастьоризираното мляко

Непастьоризираното мляко, обикновено наричано сурово мляко, е в горната част на техния списък. За разлика от пастьоризираното мляко, което се подлага на процес на нагряване, за да се отстранят патогените и да се удължи срокът му на годност, суровото мляко запазва естественото си състояние.

Липсата на пастьоризация обаче представлява риск за потребителите, тъй като суровото мляко може да съдържа вредни бактерии като салмонела, ешерихия коли, листерия, бруцела и други, отбелязват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Експертите по безопасност на храните обикновено съветват да не се консумира сурово мляко поради присъщите рискове, свързани с него.

2. Суровите кълнове могат да бъдат опасни

По същия начин суровите кълнове, като кълнове от репички, люцерна и детелина, представляват предизвикателства по отношение на безопасността. Иначе се смятат за хранителна добавка към ястията, но могат да съдържат и вредни бактерии като ешерихия коли и салмонела.

Като предпазна мярка потребителите се съветват да измиват старателно кълновете преди консумация, за да намалят вероятността от хранителни заболявания.

Вижте още: 5 бързорастящи зеленчука за садене през март, които ще берете през МАЙ

3. Нарязаните продукти са рискови

Предварително нарязаните продукти, които обикновено се намират в магазините за хранителни стоки, също пораждат опасения от гледна точка на безопасността на храните.

"Ако искате да ядете предварително нарязани сурови продукти, се сблъсквате със същия риск от микроорганизми (зародиши), както и с кълновете. Това е така, защото не знаем какво е правил човекът зад щанда, докато е нарязвал продуктите и какви процедури е прилагал. Според закона пакетираните храни трябва да преминат строга процедура, храната, която се нарязва на място, не е задължително", посочват експертите

Освен това, предварително нарязаните пъпеши са особено податливи на бактериален растеж поради техния влажен и порест характер.

Експертите по безопасност на храните предупреждават потребителите да бъдат внимателни, когато купуват и консумират предварително нарязани продукти и подчертават важността на правилното измиване и съхранение, за да се намали рискът от заболявания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама