Електрически или бензинови: коя е най-добрата косачка за трева?


Електрически или бензинови: коя е най-добрата косачка за трева?
Снимка: https://itt-shop.bg/

Времената на ръчното косене отдавна отминаха и вече има специални машини, извършващи по-равномерно, бързо и красиво “подстригване” на тревната площ. Сред тях има различни видове, но основно се делят на бензинови и електрически. Кога според онлайн магазин itt-shop.bg е подходящо да използвате единия или другия вид и на какво да обърнете внимание при избора на косачка?

Какво да търсите при избора на косачка

Когато се прави избор, това не се случва само на база дизайна и големината, а има и други важни особености, като:

● мощността на двигателя – ако растителността за косене е гъста и твърда, трябва да изберете мощен двигател, който да се справя с подобни условия. Бензиновите модели са идеални;

● материал на корпуса – той може да е изработен от пластмаса, алуминий или ABS. Първите са най-разпространените и евтини решения, но с времето пластмасата губи цвета си и отслабва нейната яркост. Вторите са дълготрайни, но се предлагат на значително по-високи цени, а третите са средният вариант за достъпност и дълготрайност;

● начин на обработка на тревата – предвиден е кош, в който се събира окосената трева или тя се смила и разпръсква навсякъде. По този начин се създава естествено подхранване и защита срещу изсушаване и замръзване. Моделите с кош са най-предпочитани при косене на селските дворове;

● видът на ножовете и остриетата – колкото по-широки са, толкова по-добре, тъй като по-ефективно събира тревата в коша, без остатъци. Материалът за изработката е здрава стомана, което предотвратява честото заточване на ножовете;

● диаметър на режещата част – колкото той е по-голям, толкова повече пространство ще косите с едно преминаване и толкова по-кратко време ще ви отнеме обработката на тревната морава. Диаметърът от 25-30 см ще е достатъчен за обработка на около 400 m² за половин час. С диаметър от 40 см ще свършите същата работа, но за 15-20 минути.

С какво се характеризират косачките

Основно по местните онлайн магазини се предлагат два вида косачки: бензинови и електрически. Много хора се чудят кога е рентабилна покупката на едните и другите. И двата вида имат своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат под внимание при избора.

Електрическите косачки са за косене на малки тревни площи и са предпочитани при обработка на селските дворове. Техните предимства са в това, че не изискват почти никаква поддръжка, значително по-компактни са и много по-леки от бензиновите. Стартират се много по-бързо и са лесни за бутане, именно поради по-лекото си тегло. Електрическите косачки не отделят вредни изгорели газове и като цяло липсват каквито и да е миризми при тяхното функциониране. Основен техен недостатък е ограничението от дължината на кабела и необходимостта от наличие на ел. захранване.

Бензиновите косачки са за големи дворни пространства от няколко декара. Те са много по-мощни от своите електрически аналози и в зависимост от мощността на двигателя са значително по-големи и тежки. Изискват елементарна поддръжка, като смяна на масло, почистване на филтри, следене нивото на горивото и т.н. За тях не е необходимо наличие на електрозахранване. При бензиновите решения е елиминиран и недостатъкът от ограничението на дължината на кабела, а диаметърът на режещите ножове може да е значително по-голям.

За безопасността на всеки, който използва косачка, не се препоръчва употребата на електрическите решения във влажно и мокро време поради опасност от повреда на уреда, късо съединение или токов удар. Двигателят на бензиновите модели не бива да се пипа с голи ръце поне половин час след работа. При употреба и на двата вида задължително носете панталони с дълги крачоли и високи ботуши за предпазване при косене от удари на хвърчащи камъни или други стъклени отломки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама