Ето как да имате ароматни скилидки чесън за 1 година, без да се развалят


Ето как да имате ароматни скилидки чесън за 1 година, без да се развалят
Снимка: iStock

Ако търсите алтернативен метод за запазване на чесъна за продължителен период от време, използването на сол, оцет и вряща вода може да бъде ефективно решение, защото създава негостоприемна среда за бактериите, което помага за запазването на чесъна. Днес ще ви запознаем с процеса на консервиране на чесън с помощта на тези прости съставки.

Тази техника може да ви помогне да запазите свежестта и вкуса на скилидките чесън, позволявайки ви да се наслаждавате на техните кулинарни предимства месеци наред.

Вижте още: Как да съхранявате репички за оптимална свежест

Как да консервирате чесън

Преди да започнете процеса на консервиране, уверете се, че имате пресни, висококачествени скилидки.

Изберете твърди и чисти луковици чесън. Избягвайте луковици с признаци на мекота, плесен или покълване. Внимателно отделете скилидките от луковицата, оставяйки кората непокътната.

Внимателно отстранете външната обвивка от всяка скилидка чесън, а след това ги поставете в чист, стерилизиран стъклен буркан.

Поръсете обилно количество сол върху скилидките чесън. Солта помага да се изтегли влагата, като потиска растежа на бактериите. Напълнете буркана с оцет, като се уверите, че всички скилидки чесън са потопени. Оцетът действа като естествен консервант, като допълнително предотвратява растежа на бактериите.

Вижте още: Груби грешки, които всеки прави при съхранение на ориз

Затворете здраво буркана, за да създадете херметична среда. Внимателно изсипете вряща вода върху запечатания буркан, като покриете изцяло скилидките чесън. Горещата вода помага да се създаде стерилна среда в буркана.

Оставете буркана да се охлади на стайна температура. След като изстине, прехвърлете буркана на хладно и тъмно място, като например килер или мазе.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама