Ето защо пожълтяват листата на орхидеята и какво да направите


Ето защо пожълтяват листата на орхидеята и какво да направите
Снимка: iStock

Орхидеите са популярно саксийно цвете, защото е лесно за отглеждане и е визуално зашеметяващо, когато се позиционира по правилен начин във вашия дом. Те могат да оцелеят в различни условия и да цъфтят в разнообразни цветове.

Въпреки че орхидеите са известни с това, че са лесни за отглеждане, все пак може да забележите, че листата на орхидеята ви пожълтяват. Това е един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват градинарите на закрито при отглеждане на орхидеи в дома си.

Обикновено пожълтяването на листата е част от естествения жизнен цикъл на растението и не означава непременно, че нещо не е наред.

КАК ПРАВИЛНО СЕ ПРЕСАЖДА ЦВЕТЕ

В крайна сметка жълтите листа ще паднат и ще се появят нови листа или нов цветен шип. Ако вашето растение не изхвърля старите си листа, това може да е една от тези други често срещани причини за пожълтяване на зеленината на орхидеята.

Прекомерното поливане е най-честата причина за жълтия цвят на листата. Преполятите корени прекъсват връзката си с въздуха, поради което престават да получават вода и хранителни вещества. Поради тази причина листата стават жълти, губят еластичността си и кореновата система намалява. Необходимо е да се пресажда орхидеята в свеж субстрат и да се полива максимум 1 път седмично.

1. Естествената смърт на старата зеленина върху растението

В повечето случаи орхидеите с пожълтели листа са част от естествения жизнен цикъл на това конкретно растение.

Когато растението трябва да развие нови листа или нов цветен шип, най -долният набор от листа започва да пожълтява. Малко по малко те умират и падат от растението.

Ако един или два листа на дъното на вашето растение орхидея пожълтяват, оставете го да продължи. Това е класически признак на естествена смърт.

С течение на времето листата ще стават все по-жълти и след това ще изсъхнат и ще паднат естествено. Не ги махайте предварително от растението! Ръчното отстраняване на листата от растението увеличава риска от заболявания. По същество това е като създаване на отворена рана на вашето растение.

2.Твърде много слънчева светлина

В природата орхидеите са тропически растения, което обикновено расте при непряка слънчева светлина под покрива на дърветата. Те не са свикнали с пряка слънчева светлина, така че ако бъдат поставени на място, което получава твърде много слънце, листата могат да пожълтеят.

Всички растения се нуждаят от светлина, но непряката слънчева светлина не е предпочитаният избор за орхидеи.

Ако проблемът е твърде много директна слънчева светлина, ще откриете пожълтели листа и избледняване. Може също да откриете изгарящи следи, пукнатини по листата и изгорени върхове на листата

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама