Ето защо стайните ви растения страдат през зимата


Ето защо стайните ви растения страдат през зимата
Снимка: iStock

Понякога може да изглежда, че каквото и да правим, нашият домашен оазис просто не изглежда да процъфтява. И както се оказва, често срещаните проблеми, които възникват при стайните растения, невинаги са лесни за забелязване навреме.

Вижте още: 6 вещи, които не трябва да купувате втора ръка

Днес ви представяме 3 причини защо растенията ви не виреят и как да ги спасите:

1. Нямат достатъчно слънчева светлина

Въпреки че поставянето на растение в ъгъла на стаята може да изглежда като перфектен начин да украсите интериора си, това често не е най-доброто място, тъй като може да се окаже, че е далеч от естествен източник на светлина. Един от предупредителните знаци, че вашето растение се бори за светлина, е нещо, наречено „крака растеж“. Това състояние се характеризира с дълги стъбла само с няколко листа върху тях, които растат далеч едно от друго.

Липсата на светлина също може да намали размера на листата, което прави растението да изглежда невзрачно. Осигуряването на достатъчно светлина на вашите растения е особено предизвикателство през зимния сезон, така че е най-добре да ги преместите по-близо до прозореца и да оставите завесите отворени.

2. Изсушаване

Освен ако не отглеждате много устойчив вид кактус, избягвайте да поставяте растенията близо до парното или други отоплителни уреди. Дори краткотрайното поставяне там може да изсуши почвата в саксията. Особено вредно е климатикът ви да духа в тях.

Най-добрият начин за борба със сухия въздух през зимата е да поставите овлажнител и влагомер близо до вашите растения.

Вижте още: Поливане с газирана вода: Феноменът, от който цветята цъфтят като луди

3. Белокрилки

Тези досадни малки насекоми обикновено са трудни за забелязване, особено в ранните етапи на заразяване. Ето защо е изключително важно да проверите внимателно ново растение, когато го купувате.

Белокрилките обикновено се крият под листата. Те могат да причинят появата на лепкаво покритие, наречено медена роса, върху листата. Въпреки че рядко представляват реална опасност, те могат да отслабят корените в дългосрочен план. В някои случаи те могат да забавят растежа и да причинят обезлистване.

Топлите температури на закрито работят в полза на белокрилките, като им помагат да оцелеят по-дълго от тези на открито. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама