Идеи за красива и уютна баня


Идеи за красива и уютна баня
Снимка: iStock

Банята е едно от най-важните помещения във всеки дом, които изискват и голяма поддръжка. Тя по някакъв начин отразява нашата обща хигиена и индивидуалност. Ще ви дадем няколко съвета как да направите банята уютно кътче и как да се грижите за нейната чистота.

Основите

Банята е най-малката част от къщата, в повечето случаи. Това изобщо не означава, че трябва да отделите най-малко време за проектирането ѝ.

Най-основният дизайн, който се използва, е изчистен и бял. Той е много неутрален цвят и затова е предпочитан.   Ако обичате разнообразието обаче, може да боядисате банята в какъвто цвят искате – син, жълт, зелен - всичко ще изглежда добре, стига нещата да са съчетани правилно.

Не трябва да забравяте също, че в това малко помещение е нужно достатъчно пространство за съхранение на кърпи, хартия, сапун и други тоалетни принадлежности. Ароматизаторите, които използвате за баня, не трябва да бъдат прекалено силни - цветни или плодови ще свършат чудесна работа. Ако искате атмосферата да бъде по-приятна, можете да използвате и ароматните сухи цветя и листенца, които се продават по магазините, като ги поставите в прозрачен съд, така че да изпускат приятна миризма, когато банята се ползва. 

Не забравяйте и огледалото в банята, без което помещението няма да е същото. Изберете форма според вашия вкус, но гледайте да не е прекалено голямо.

Душ кабина или вана?

Когато вземете решение да обновите вашата баня, един от най-важните въпроси, които ще възникнат, е дали да поставите душ или вана. Това естествено ще решите според вашите предпочитания, както и големината на помещението. 

Нека все пак разгледаме предимствата и недостатъците на двете опции.

Душ кабината е универсална и много разпространена. Душът позволява на къпещия се бързо да променя температурата на водата и да редува горещ и студен душ, когато си поиска. От друга страна, здравите и надеждни душове могат да бъдат скъпи, а понякога дори потъмняват с течение на времето. Топлината може да предизвика влажност в банята и по този начин да се появи мухъл по плочките и стените.

Ваната е чудесна за хора, които обичат да стоят с часове в банята и да се наслаждават на приятната атмосфера, релаксирайки. Да, определено това действа много успокояващо, особено след дълъг работен ден. Въпреки това, ваната не може да ви осигури бърза промяна в температурата на водата, а и трябва да сте готови да платите доста скъпи сметки.

Общо взето и двата варианта имат и хубави, и лоши страни, така че оставяме решението на вас.

Шкафчета за баня

Шкафовете за баня са без съмнение практично и разумно решение за съхранение. Те не са скъпи, така че със сигурност може да отделите малко от бюджета си за тях. Също така са и многофункционални. Някои, например, са с допълнителни функции - служат и за огледало, имат специално осветление, което е идеално, когато се бръснете, например. Можете да избирате от най-различни цветове и размери. Съобразете шкафчетата с вашия личен вкус, а също с интериора и цветовете на банята.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама