Изгаряне на скилидка чесън: Какво се случва у дома


Изгаряне на скилидка чесън: Какво се случва у дома
Снимка: iStock

Ползите за здравето от чесъна са широко известни, но това, което се случва, когато изгорите една скилидка, може да бъде наистина изумително.

Химическа трансформация

Когато чесънът се изгори, топлината предизвиква серия от химични реакции. Едно от основните съединения в чесъна, алицинът, се разгражда и може да образува други съединения, които могат да повлияят на вкуса и потенциалните ползи за здравето.

Вижте още: Ето как да имате ароматни скилидки чесън за 1 година, без да се развалят

Хранителен профил

Продължителното излагане на високи температури може да разгради някои от витамините и минералите, намиращи се в чесъна. Въпреки това, процесът на горене може също така да подобри определени вкусове и да освободи различни ароматни съединения.

Кулинарно въздействие

Изгарянето на чесън трансформира вкусовия му профил. Вместо острия, пикантен вкус на суровия чесън, изгореният чесън предлага по-мек, орехов и леко горчив вкус. Този вкус може да придаде дълбочина на различни ястия и сосове.

Лечебни свойства след изгаряне

Исторически се е смятало, че изгореният чесън притежава уникални лечебни свойства. Докато някои от първоначалните ползи за здравето на чесъна могат да бъдат намалени поради изгаряне, някои култури вярват, че изгореният чесън може да служи като лекарство за специфични заболявания, като зъбобол. От съществено значение е да се консултирате с професионалист, преди да използвате прегорял чесън или друго естествено лекарство за медицински цели.

Вижте още: Не изхвърляйте люспите от чесън, ето за какво можете да ги използвате

Мит или реалност: духовни вярвания

В някои култури се смята, че горящият чесън прогонва злите духове или лошия късмет. Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения, те подчертават дълбокото културно значение и безбройните вярвания около тази съставка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама