Жегата няма да съсипе доматите и краставиците, ако направите точно това


Жегата няма да съсипе доматите и краставиците, ако направите точно това
Снимка: iStock

Градинарите винаги трябва да са подготвени за изненади с времето - от продължителни дъждове до непоносима жега. И в двата случая това може да съсипе реколтата на всичко в градината.

Високите температури причиняват силен стрес на насажденията и следователно намаляват добива дори на топлолюбивите култури като краставици и домати.

Ето какво правят опитните градинари, за спасят реколтата им в жегата.

1. Спиране на подхранването

Подхранването с тор насърчава растежа и развитието на растението. Но това отнема сила и енергия, които насажденията биха могли да използват за оцеляване в трудни условия. Затова в жегата трябва да се спре подхранването на доматите и краставиците.

2. Сянка и поливане

Опитните градинари използват листове картон и всякакви други покривни материали, за да направят сянка на доматите и краставиците. Избраният материал се полага върху забити в земята колчета. Що се отнася до поливането, в жегата то се извършва до осем сутринта или след осем вечерта и задължително в корена. Ако водата попадне върху листата, тогава те ще изгорят от жаркото слънце.

3. Правилна температура на водата

Поливането се извършва с умерено хладна вода. В противен случай това ще е стрес за корените в горещата почва. Ако поливате лехите с много топла вода, над 18-20 градуса, това също няма да е от полза за насажденията.

4. Мулчиране

Мулчирането е необходимо не само за предотвратяване на изпарението на влагата. То предпазва почвата от прегряване, тъй като в жегата тя може да се нагрее до 80 градуса, което също не е от полза дори за топлолюбивите култури.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама