Как да използвате нахут за растеж на растенията в градината


Как да използвате нахут за растеж на растенията в градината
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Нахутът, известен още като боб гарбанзо, е не само питателна храна, но също така предлага изненадващи ползи за растежа на растенията и здравето на почвата. Тъй като е пълен с основни хранителни и органични вещества, нахутът може да обогати почвата, да подобри микробната активност и да подобри цялостната жизненост на растенията. Днес ще ви представим различните начини, по които нахутът може да ви помогне в градината!

Въпреки че ползите от нахута за растежа на растенията са ясни, ефективното му прилагане изисква практическо ноу-хау. Ето 4 метода, с които може да се справи всеки начинаещ градинар.

Вижте още: 6 подправки, които да засадите до доматите

1. Включване на нахут в почвата

Започнете с поставяне на нахут като покривна култура в райони, където планирате да култивирате други растения по-късно. Преди да засадите основната си култура, нарежете растенията нахут и ги вложете в почвата като органична материя.

2. Приготвяне на компост от нахут

Съберете растителните остатъци от нахут, включително стъбла и листа, след прибиране на реколтата. Смесете тези остатъци с други органични материали, като кухненски отпадъци или окосена трева, за да създадете компост. Нанесете компоста върху вашите градински лехи или зеленчукови площи, за да обогатите почвата с хранителни вещества.

3. Използване на мулч от нахут

Разстелете слой от изсушени растителни остатъци от нахут върху повърхността на почвата около вашите растения, за да действа като мулч. Мулчът от нахут помага за задържане на почвената влага, потиска плевелите и постепенно освобождава хранителни вещества в почвата, докато се разлага.

4. Извличане на хранителни вещества с чай от нахут

Създайте богат на хранителни вещества течен тор, известен като чай от нахут, чрез накисване на растителни остатъци от нахут във вода. Използвайте този домашен тор, за да напоявате растенията си, осигурявайки им повече основни хранителни вещества.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама