6 подправки, които да засадите до доматите


6 подправки, които да засадите до доматите
Снимка: iStock

Придружаващото градинарство е умна практика, която повишава реколтата, отблъсква вредителите и осигурява подкрепа на културите. Ако планирате такава, започнете с най-добрите подправки за засаждане с домати.

Магданоз

Ботаническо име: Petroselinum crispum

Магданозът може да бъде чудесно растение-компаньон на доматите, тъй като привлича полезни насекоми като мухи и паразитни оси, които се хранят с доматени червеи и листни въшки. Също така, подправката може да се използва като капан за примамване на гъсеници, които обичат да дъвчат доматите.

Вижте още: 6 подправки, които можете да отглеждате във вода

Босилек

Ботаническо име: Ocimum basilicum

Ароматна подправка, която може да бъде отлично допълнение към вашата доматена градина, тъй като е научно доказано, че има отблъскващ ефект върху градинските вредители като листни въшки, акари, мухи и рогови червеи, освен че обогатява вкуса на плодовете.

Пореч

Ботаническо име: Borago officinalis

Атрактивните лилави цветя на тази декоративна билка ще дадат удивителен контраст на буйната доматена зеленина, като същевременно отблъскват досадните червеи.

Див лук

Ботаническо име: Allium schoenoprasum

Повечето градински вредители като листни въшки, акари и бръмбари не могат да понасят силния аромат на тази подправка, което я прави отличен компаньон на домати.

Вижте още: Всички ползвате тази подправка, а тя крие опасности за здравето

Градински чай

Ботаническо име: Salvia officinalis

Салвията е полезна за отблъскване на бълхи и паякообразни акари. Освен това билката привлича пеперуди и калинки, които опрашват доматените растения, за да дадат добър добив.

Мащерка

Ботаническо име: Thymus vulgaris

Мащерката отблъсква един от най-злобните вредители по доматите - роговите червеи, включително други градински вредители като ушни червеи, червеи и белокрилки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама