Всички ползвате тази подправка, а тя крие опасности за здравето


Всички ползвате тази подправка, а тя крие опасности за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Една от любимите ни подправки, която благодарение на комбинацията си от невероятен аромат и леко пикантен вкус, може да бъде ползвана както за десерти, така и за ястия, се оказва, че ако бъде приемана в по-големи количества, може да навреди на здравето ни. Става въпрос за канелата. Ето и какво може да се случи, ако прекалявате с нея:

Вижте още: Носенето на ластик около китката може да ви убие, ето защо (ВИДЕО)

1. Увеличава сърдечната честота и пада кръвното

Прекомерната употреба на канела може да повиши сърдечния ритъм и кръвното на човек да падне рязко. В народната медицина има рецепти за хипертоници, които именно по този начин свалят високо кръвно, но без консултация с лекар това може да се окаже доста опасно лечение, особено ако човек пие лекарства за хипертония.

2. Чернодробна недостатъчност

Канелата съдържа около 5% кумарина, която може сериозно да увреди черния дроб, а в големи дози от подправката може да доведе дори до чернодробна недостатъчност.

Вижте още: 4 природни продукта, които повишават имунитета на децата 

3. Кръвната захар пада

Ако човек има диабет, определено трябва да бъде много внимателен, когато консумира канела, защото тя сваля рязко кръвната захар, а в комбинация с лекарства, които имат подобен ефект, последиците могат да са много сериозни.

4. Разрежда кръвта

Канелата има свойството да разрежда кръвта. Ако човек приема лекарства с подобно действие, то канелата определено не се препоръчва за него.

5. Може да предизвика контракции

Препоръчително е бременните жени да се наслаждават само на приятния аромат на канелата, защото приемът ѝ може да причини контракции и да доведе до преждевременно раждане.

6. Повишава телесната температура

Не се учудвайте, ако непосредствено след прием на канела, вдигнете температура. Това е нормална реакция на организма, защото тялото се загрява много. Именно заради това свойство на подправката много жени я консумират в големи количества с цел отслабване, но това далеч не е здравословно за тялото ни, защото вътрешните органи много се загряват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама