Всяка домакиня има тази подправка в дома си, но не подозира ползите й


Всяка домакиня има тази подправка в дома си, но не подозира ползите й
Снимка: iStock/Guliver

Когато сме болни и не се чувстваме добре, първата ни работа е да потърсим облекчение на проблема в шкафа с лекарствата. Решението на голяма част от болежките ни, обаче се намира в кухнята при подправките.

Черният пипер, който погрешно носи славата си само на подправка, е една от най-лековитите билки на природата. Днес ви представяме част от неговите лечебни свойства.

Честата употреба на черен пипер значително намалява риска от рак на стомаха, облекчава подутия корем и газовете.

Изследване, проведено в Раковия център на университета в Мичиган, сочи, че едно от основните активни съединения на пипера -пиперина, е способно да възпре развитието на туморни образования.

Важно е, обаче, за да запазим лечебните му свойства да го слагаме на вече сготвена храна, защото при температурна обработка запазва само вкусовите си качества.

Вижте още: Лек с канела, с който бързо ще свалите кръвното 

Пиперът идва на помощ и ако искате да свалите излишните килограми. Освен, че помага за разграждането на мастните клетки в тялото, той предизвиква потене и уриниране, което е добър начин тялото да се изчисти от излишните токсини и вода.

Пиперът помага и при силна кашлица. Поръсен на филийка хляб или супа, загряващият му ефект отпушва носа и успокоява дробовете.

Черният пипер е и един от най-силните природни антидепресанти. Учени установиха, че пиперинът усилва когнитивните функции на мозъка и помага в борбата с депресиите.

Макар да е полезен, пиперът може да има и опасни странични ефекти. Хора, които пият лекарства за понижаване на кръвното и пулса, трябва да бъдат внимателни с него, защото пиперинът може да засили действието на медикаментите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама