Как да оборудвате правилно бебешко легло


Как да оборудвате правилно бебешко легло
Снимка: iStock

Комфортът на бебето в неговото бебешко легло е изключително важен. Детето ще прекарва там почти целия си ден, защото през първата си година спи през поне 60% от времето. Ето какво да търсите, за да създадете уютно, безопасно и топло бебешко легло за Вашето мъниче.

Защо е важно спалното бельо

Известно е, че новородените все още не могат да регулират добре телесната си температура. Затова спалното бельо и завивките трябва да са подходящи, подбрани така, че да осигуряват достатъчно топлина или прохлада, без да претоплят или преохлаждат все още крехкото тяло на бебето.

Матракът

Изберете твърд матрак за бебешко легло. Така ще предотвратите прегряването на бебето. Непременно добавете непромокаем долен чаршаф, за да сте сигурни, че влагата от потта или препълнената пелена няма да пропие в матрака, да мирише неприятно и да държи чаршафите студени, докато изсъхнат.

Чаршафите

Избирайте чаршафи от естествени материи. Факт е, че полиестерните и полипамучните чаршафи се перат и съхнат по-лесно, но в тях има изкуствени добавки. Кожата на бебетата е твърде нежна и изкуствените материи в бебешкото легло може да предизвикат дразнене, обриви и алергични реакции. Ако имате възможност, изберете органичен памук. При него не се използват химикали – нито при обработката, нито при отглеждането му.

Възглавниците

Забравете за пухкавите възглавници, които самите Вие вероятно харесвате и които Ви създават усещане за комфорт. Всъщност през първата годинка изобщо няма да има нужда от възглавница в бебешкото легло – главата на бебето е широка колкото раменете му и, ако я повдигнете с възглавница, вратлето ще стои изкривено. Ако все пак това Ви се струва странно, може да сложите в бебешкото легло специална бебешка възглавница, която не е пухкава и не е по-висока от 2 см.

Завивките

Дебелината на завивката в бебешкото легло зависи от температурата в стаята. Проверявайте редовно дали на детето не му е хладно или горещо. Не използвайте твърде големи завивки за новородено. То не може да контролира движенията си и, ако случайно се завие презглава, няма да може да се отвие и има опасност да се задуши.

Специалистите препоръчват да се използват спални чувалчета. Те осигуряват равномерно затопляне на тялото и достатъчно свобода на движенията, като в същото време няма опасност детето да се отвие, нито пък да се покрие презглава с тях. Съобразете чувалчето с ръста на детето, както и с температурата в стаята. Може да изберете чувалче само от плат и без ръкави, за прохлада през лятото, или ватирано чувалче с ръкавчета за студените зимни нощи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички