Как да отгледаме луковици от зюмбюл във ваза


Как да отгледаме луковици от зюмбюл във ваза
Снимка: iStock

Зюмбюлите са едни от най-обичаните пролетни цветя и в момента красят много дворове. Ако обаче не разполагате с градина, има един много лесен начин да си имате това ароматно цвете у дома. Просто го отгледайте във ваза.

Стъпка по стъпка: Отглеждане на луковица от зюмбюл във ваза

Стъпка 1: Охладете луковиците (ако е необходимо)

Обикновено можете да закупите предварително охладени луковици, но можете също така да си ги охладите сами. Поставете ги в чекмеджето на хладилника за най-малко 12 седмици и ги дръжте далеч от продуктите (добра идея е да го поставите в хартиен плик).

Съвет: Носете ръкавици, когато работите с луковици на зюмбюл, защото те могат да причинят кожна реакция и да раздразнят очите ви.

Вижте още: Сложете тези цветя в дома си, носят ново начало

Стъпка 2: Добавете вода

Ако купувате предварително охладени луковици, извадете ги от саксията им и ги изплакнете от почвата (ако са били в саксия) и отрежете до половината от дължината на корените. Напълнете вазата точно под чашата, където ще лежи луковицата.

Стъпка 3: Добавете луковицата

Поставете луковицата на зюмбюл във вазата - коренът надолу - и растящият край нагоре (може вече да видите малък зелен кълн), така че основата просто да докосва водата. Поставете вазата на място, което получава ярка, непряка светлина и е недостъпно за домашни любимци (хиацинтите са токсични за котки и кучета). Периодично сменяйте водата и поддържайте нивото в основата на луковицата. Завъртайте вазата на една четвърт всеки ден, за да поддържа растението да расте право нагоре. Когато цветните пъпки започнат да показват цвят, преместете зюмбюла си на място, където ще има пряка слънчева светлина.

Вижте още: Какво да правите с луковиците на зюмбюлите, когато прецъфтят

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама