Как да перем по време на пандемия

  • Как да перем по време на пандемия
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 09.04.2020 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Вече знаем, че коронавирусът може да живее на различни повърхности с часове и лесно се прехвърля, особено върху неща в дома, които се докосват често. Един от най-вероятните начини за внасяне на заразата вкъщи несъмнено е чрез дрехите, които сме носили навън. Но има сигурни начини да убиете вируса и не става въпрос само за това какво перете, а как.

Пуснете пералня възможно най-скоро

Изперете дрехите си възможно най-бързо, след като се приберете. Не си мислете, че 10-минутното "отскачане" до магазина за хляб не се брои за излизане. Ако нямате възможност да пуснете пералня веднага, поставете ги в отделна торба за пране, докато им дойде редът.

Срещу коронавирус: Правете това при излизане и прибиране вкъщи

Накисвайте преди да изперете

Дрехите, за разлика от други твърди повърхности, имат слоеве, които могат да съхраняват вируса. Ето защо е важно да минат през "потапящ" процес, преди да се озоват в пералнята. Непосредствено преди изпиране, ги потопете за няколко минути във вряла вода и след това продължете с обичайната процедура.

Използвайте дълга програма и топла вода

Според Центъра за контрол на заболяванията е препоръчително да изперете дрехите си във вода с температура между 40 и 60 градуса, за да преминат правилна дезинфекция. Освен това, временно избягвайте кратките 30-минутни програми, защото те са предназначени за слабо замърсени дрехи и не биха били ефективни.

Пробвайте с дезинфектант или белина

Всички са наясно, че белината е добро дезинфекционно средство за твърди повърхности. За щастие, има достатъчно препарати и за бяло, и за цветно пране, които не биха увредили тъканите. Все пак, ви препоръчваме да потърсите течен дезинфектант, от който се добавя по една капачка към праха за пране.

-------------------------------


#ОстаниВкъщи, бъди отговорен!

iWoman e с теб!

Всичко ново за коронавируса - ТУК!

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.