Как да почистим петна от килима


Как да почистим  петна от килима
Снимка: Тhinkstock/Guliver

Колкото и да се стараем да пазим чисто вкъщи, не можем да се застраховаме срещу разлято червено вино или кафе върху килима. Днес решихме да ви покажем как може да отстраните неприятни петна от килима, без да се налага да купувате скъпи препарати.

Преди да започнете

За да почистите петно, първо попийте мястото, изсушете го отвън-навътре, изплакнете обилно с чиста топла вода, след това попийте отново. Никога не търкайте килима, тъй като това няма да отстрани петното, а само ще го разпространи и ще обхване повече влакна.

Водоразтворими петна

алкохолни напитки

плодове

Кока-Кола

екскременти

бои за храна

сок

сладолед

желе

мляко

кал

латекс

За такива петна може да използвате следния разтвор - 1/4 чаена лъжичка препарат за килими (без съдържание на белина) или бял оцет се смесва с 1 литър вода. Първо подсушете нацапаното място, след това го напръскайте с готовия разтвор, оставете го да действа в продължение на 30 минути и изплакнете с чиста вода. Накрая подсушете.

По-специални водоразтворими петна

кръв

шоколад

кафе

горчица

чай

повръщано

вино

Смесете 1 супена лъжица амоняк с 1 чаша вода (за вълнени килими използвайте мек почистващ препарат и вода). Ако това не помогне, можете да опитате една част белина към пет части вода, но само върху килими, направени от полипропилен, тъй като белината ще увреди другите видове (прочетете етикета със съдържанието).

Мазнина, олио и восък

Поставете чиста хартиена кърпа върху килима, след което отгоре минете с ютия. Заради топлината восъкът, олиото и мазнината трябва да излязат от килима и да останат върху хартиената кърпа.

Изгаряне от цигари

Ако сте изпуснали цигара върху килима, може да почистите, като вземете монета/тъп нож и изстържете петното.

Лепило

Напоете памучен тампон/мека кърпа със спирт и го притиснете към засегнатата област. След като петното от лепило е напоено добре, внимателно го избършете и повторете докато килимът стане абсолютно чист.

Дъвка или восък

Използвайте лед, за да замразите восъка или дъвката. След това я разтрошете с тъп предмет (лъжица). Бързо почистете с прахосмукачка и попийте килима с бяла кърпа

Лак за нокти

Подсушете петното с парцал, натопен в лакочистител.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама