Как да почистим петна от лак за нокти


Как да почистим петна от лак за нокти
Снимка: Thinkstock/Guliver

Красотата понякога взима жертви. В този случай ще говорим за петната от лак за нокти. Сигурни сме, че и на вас ви се е случвало по невнимание да оцапате някоя дреха, мебел или килим.

Днес ще ви покажем няколко техники как да отстраните лака от различни повърхности.

Дърво

Основно правило: Никога не използвайте лакочистител върху лакирано дърво. Така само ще влошите нещата, тъй като ще нарушите покритието. За да почистите лака от дърво, имате нужда от минерален спирт. Сложете малко върху памучен парцал и търкайте, докато изчезне петното. След това минете и с подходящ препарат за дървени повърхности.

Килим

Използвайте чист ацетон. Най-важното при килимите е лакът да не попива по-надълбоко. Ако е все още влажно петното, поставете отгоре нещо абсорбиращо (домакинска хартия, например). След това сипете малко ацетон върху парцал и внимателно го нанасяйте върху петното, отново и отново.

Дрехи и тапицерия

Ако лакът е все още влажен:

Използвайте хартиена кърпа, за да попиете колкото се може повече (просто я сложете отгоре). За да се уверите, че лакът няма да попие от другата страна, поставете хартия под петното. След което използвайте лакочистител, както при килима. Ако петното е малко, може да напоите клечка за уши.

Ако лакът е изсъхнал:

Първо поставете кубче лед върху петното, тъй като студът трябва да твърди лака още повече, така че да стане по-крехък и по-лесно да се изстърже. Използвайте пинцети или стара четка за зъби.  След като сте почистили колкото можете, използвайте парцал/клечка за уши, потопени в ацетон.

*Важно: Ако вашата дреха е направена от ацетат или друга синтетична материя, не използвайте ацетон, тъй като може да я разгради. По-добре я занесете на химическо чистене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама