Как да почистите до блясък хладилника отвътре и отвън


Как да почистите до блясък хладилника отвътре и отвън
Снимка: iStock

Всички имаме едно домакинско задължение, което просто не понасяме и се опитваме всячески да избягваме. А за много от нас това е почистването на хладилника. Дори ако имате един от най-добрите хладилници на пазара, разливат се неща, рафтовете стават лепкави и понякога дори се развиват странни миризми. 

Преди да започнете

Най-доброто време за почистване на хладилник е преди следващото ви пазаруване на хранителни стоки - в края на краищата не можете да почистите добре хладилник, който е пълен с храна, независимо колко е организиран. Преди да почистите хладилника си, трябва да го изпразните напълно. Не се опитвайте да се измъкнете, като местите продукти от едната страна на хладилника в другата, защото няма да можете да почистите дълбоко и рискувате да замърсите храната с почистващия продукт.

Докато изваждате храната, проверете сроковете на годност. Ако нещо изглежда или мирише странно, хвърлете го.

Вижте още: Ето защо трябва да слагате кухненска хартия в хладилника

Как да почистите вътрешността на хладилника

1. Отстранете всички подвижни чекмеджета и рафтове на хладилника. Внимателно ги оставете настрана.

2. Подгответе мивка, пълна с топла сапунена вода. Потопете рафтовете и чекмеджетата и ги оставете да се накиснат, докато започвате с вътрешността на хладилника.

3. Избършете вътрешността на хладилника или с препарат за съдове и вода, или с универсален, нетоксичен почистващ препарат и микрофибърна кърпа или гъба без надраскване. За твърди петна (или сериозни миризми), изтъркайте с паста от сода за хляб и вода. Изплакнете добре, за да сте сигурни, че няма остатъци от препарат за съдове.

4. Почистете трохите и остатъците в гуменото уплътнение на вратата със стара четка за зъби или нож, увит в парцал.

5. Затворете вратата(ите), за да дадете време на хладилника да се охлади отново до правилната температура.

6. Време е да измиете мокрите рафтове и чекмеджета. Използвайте микрофибърна кърпа и разтрийте внимателно, за да премахнете упоритите, лепкави остатъци. Изплакнете обилно, за да сте сигурни, че няма остатъци от препарат за съдове.

Вижте още: Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник

Как да почистите хладилника отвън

1. Избършете външната страна на хладилника с гъба или микрофибърна кърпа, като използвате разтвор от мек препарат за съдове и вода. За хладилник от неръждаема стомана използвайте препарат за почистване на неръждаема стомана. Можете също така да избършете хладилника с оцет и след това да нанесете малко зехтин върху микрофибърна кърпа, за да избегнете ивици.

2. Работете отгоре надолу. Избършете повърхността, изплакнете кърпата и избършете отново.

3. Прахосмукачка под хладилника/ Ако можете да отделите хладилника си от стената, почистете с прахосмукачка пода и отстрани, където често се събра мръсотия.

Как да почистите фризер

1. Размразете фризера си. Преди да почистите и подредите фризера си, е задължително да го размразите. Защо? Сланата може да се превърне в лед, който покрива вътрешните вентилационни отвори и температурните сензори, което може да накара вашия фризер да работи извънредно, губейки енергия и влошавайки натрупването на лед.

2. Извадете всички подвижни рафтове и чекмеджета. Оставете ги да се охладят до стайна температура, преди да ги измиете на ръка с вода и натурален препарат за съдове.

3. Извадете цялата храна от вашия фризер. Хвърлете всяка храна, която не можете да идентифицирате. Поставете цялата храна, която съхранявате, в охладител.

4. Избършете вътрешността на вашия вече празен и размразен фризер с гореща сапунена вода. Не забравяйте да почистите вътрешността на вратите на фризера и всички чекмеджета, които не могат да бъдат извадени. Изплакнете обилно, за да отстраните препарата за съдове. Подсушете всичко с чиста микрофибърна кърпа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


 • Хороскоп за днес, 10 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 10 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 10 юли 2024, според зодията.  Овен Днес е ден на динамични промени и възможности. Изравняването на Луната с Юпитер във вашия приключенски сектор ви насърчава да излезете от зоната си на комфорт. Планове за пътуване или образователни занимания могат да ви донесат...

 • 3 зодии, които ще забогатеят през юли...
  3 зодии, които ще забогатеят през юли 2024

  Има нещо вълшебно в юли. Това е месец, който обещава слънчеви дни и комфортни нощи. Време е за плажни разходки, барбекюта и възстановяване на връзката с хората, които карат сърцата ни да се чувстват пълни. Звездите се подреждат, за да донесат неочаквано богатство на три щастливи зодиакални знака.  Телец Телци,...

 • Хороскоп за днес, 11 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 11 юли 2024

  Научете какво ви очаква този четвъртък, 11 юли 2024, според зодията.  Овен Днес, Овни, може да почувствате прилив на енергия, който ви тласка напред. Това е идеален момент да се заемете с дългосрочни проекти, които са били на заден план. Вашите естествени лидерски умения ще бъдат подчертани,...

 • Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 11 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 11 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Прекрасна изненада ще направи деня ви перфектен. Телец Любов и романтика ви очакват днес. Вижте още: Най-важната черта, от която всяка зодия се нуждае в сродна душа Близнаци Ще получите мечтаното...

 • Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 10 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 10 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Истинска изненада за вас от специален човек. Пригответе се за нещо незабравимо. Телец Най-малките мечти носят най-голяма радост - една от тях ще се сбъдне точно днес. Вижте още: 3 зодии, които ще забогатеят...

 • Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024...
  Таро карта за всяка зодия за 12 юли 2024

  Научете вашата Таро карта за тази този петък, 12 юли 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Десет чаши Проблемите са неудобни, това е сигурно, но не сте ли изумени от това как приятелите ви изглежда излизат по начини, за които не сте и мечтали, защото сте попаднали в трудни моменти? Без тези моменти...

виж всички виж всички
Реклама