Как да почистите пералнята бързо и БЕЗ препарати


Как да почистите пералнята бързо и БЕЗ препарати
Снимка: iStock

Всяка домакиня знае, че пералнята е един от "най-експлоатираните" уреди във всеки дом, особено ако в него живеят деца. Дълбокото почистване на вашата перална машина, независимо дали е купувана скоро, или не, ще удължи както нейния живот, така и този на вашите дрехи.

Мнозина си мислят, че машина, която редовно се пълни с гореща вода и препарати за пране, се самопочиства. За съжаление, нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Вижте още: Лесно и бързо: Почистете захабените тави с кислородна вода

Много хора използват програми с хладна вода (не повече от 30 градуса), за да не свият тъканите, но истината е, че не всички препарати се представят добре на такива температури. Някои се нуждаят от поне 40 градуса, за да активират съставките си, като например капсулите за пране, които рядко се разтварят напълно на по-ниски градуси.

Сигурно вече сте се досетили, но това създава почва за образуване на мухъл и задържа на бактерии. За да почистите своята пералня ще имате нужда от:

- Почистващи микрофибърни кърпи

- стара четка за зъби

- Няколко кърпи

- бял оцет

- лимонов сок

Първо поставете кърпа на пода пред пералнята, за да го защитите. В кофата смесете 2 литра вряла вода с 1 чаша бял оцет и половин чаша лимонов сок. Не е необходимо да добавяте сапун, нито пък етерични масла, тъй като те могат да повредят уплътнението и пластмасовите части на вашата пералня.

Почистете гуменото уплътнение: Потопете четката за зъби във водата и почистете гумените уплътнения във вратата. (Оцетът ще помогне за разхлабване на остатъците от сапун и също така ще унищожи спорите на мухъл.) Не пропускайте и каналите на уплътнението.

Почистете дозаторите: Извадете дозаторите за сапун и омекотител и ги измийте в мивката с гореща вода. Изплакнете дозаторите добре и ги оставете да изсъхнат на въздух.

Дезинфекцирайте: Напълнете дозатора за перилен препарат с чаша бял оцет. Пуснете машината на празен ход, като използвате най-горещата програма или самопочистващия цикъл, ако има такъв.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама